Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    JIE: Milion radnih mesta na Balkanu do 2020.

    Na regionalnoj ministarskoj konferenciji Investicione komisije za Jugoistočnu Evropu u Sarajevu, usvojena je strategija koja predviđa da se do 2020. godine u regionu otvori do milion radnih mesta.

    Cilj Strategije JIE 2020 je poboljšanje uslova života, konkurentnosti i razvoj, pri čemu se prati vizija strategije EU.

    Strategijom se naglašava zajednička vizija da se otvori do milion novih radnih mesta, tako što će se povećati stopa zaposlenosti sa 39 na 44 odsto, a ukupan regionalni trgovinski promet povećati sa 94 na 210 milijardi evra.

    Predviđeno je i da se poveća BDP po glavni stanovnika u regionu sa sadašnjih 36 na 44 odsto evropskog proseka, kao i da se poveća broj visokoobrazovanih za 300.000.

    Strategiju je uradilo Veće za regionalnu saradnju, a generalni sekretar Veća Goran Svilanović kaže da je postignut konsenzus o prva dva sektora za utvrđivanje prioriteta i to su prehrambena, industrija pića i turizam.

    Sektori će biti posmatrani kroz prizmu pet stubova strategije, odnosno integrisanog, pametnog, održivog i inkluzivnog rasta, poduprte dobrim upravljanjem, kroz prioritetno uklanjanje trgovinskih barijera i promociju investicija u datim sektorima.

    Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana mora igrati ključnu ulogu u ubrzavanju ekonomskog rasta, smanjenju siromaštva i ekonomske nejednakosti, povećanju produktivnosti i zaposlenosti, jačanju institucija, rečeno je na sastanku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE