Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović: Paraf na garancije o finansiranju

    Potpisivanjem protokola o finansiraju Južnog toka dobijene su sve garancije da će i finansijski uslovi biti ispunjeni, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Za izgradnju deonice gasovoda, Gazprom će Srbijagasu odobriti kredit od oko 175 miliona evra, po najpovoljnijim uslovima.

    Kamata na taj kredit biće 4,25 odsto, što je najpovoljniji kredit koji se trenutno može dobiti, poručio je Bajatović nakon ceremonije svečanog početka radova na gasovodu u Palati Srbija i prvog vara na cevi u Šajkašu.

    Do kraja decembra, za deonicu kroz Srbiju biće na raspolaganju po 75 miliona evra od Gazproma i Srbijagasa, a u prvom kvartalu 2014. još po 175 miliona evra. Ostalo će biti obezbeđeno kroz projektno finansiranje, objasnio je on.

    Kredit će biti bez državne garancije, odnosno biće garantovan zalogom po osnovu dividendi koje će Srbija imati kada deonica Južnog toka u Srbiji bude počela da radi.

    Bajatović je naglasio da je potpisan samo protokol o finansiranju, a ugovor bi tek trebalo da odobri Vlada Srbije, nakon čega će svi detalji tog ugovora biti poznati javnosti.

    U ugovoru o transportu, dodao je, nije ništa menjano jer će, kao što je i najavljeno, Gasprom zakupiti ceo kapacitet gasovoda kroz Srbiju na 25 godina.

    To govori da taj projekat ima sve garancije i prema bankama i prema investitorima i svima koji, žele da ulažu u Srbiju, ocenio je Bajatović i istakao da su potpisivanjem protokola o finansiraju Južnog toka dobijene i sve garancije da će i finansijski uslovi biti ispunjeni.

    Bajatović je rekao i da Ugovor o poveravanju delatnosti od javnog interesa podrazumeva da će sve procedure za sprovođenje projekta biti transparentne, i da će Vlada Srbije o svemu biti u potpunosti informisani.

    Gas "teče" za dve godine

    Tender za izvođače radova još nije raspisan, ali biće uskoro i, koliko god to bude moguće, biti uključene srpske kompanije", naveo je on dodao da je Gazprom Srbiji oprostio oko 50 miliona evra penala za ugovorene, a nepovučene količine gasa.

    Prilikom posete Šajkasu, gde se potpisao na čeličnim cevima gasovoda koju su nešto ranije zavarili jedan ruski i jedan srpski varilac, Bajatović je rekao Tanjugu da je ovo veliki dan za Srbiju.

    Srbijagas, Južni tok i Gazprom mogu garantovati da će se u naredne dve godine okončati posao na izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju, zaključio je on.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE