Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krstić: Bolji standard već krajem 2014.

    Efekti ekonomskih mera Vlade osetiće se na poboljšanju životnog standarda građana krajem naredne i u 2015. godini, a istovremeno će biti promenjen način na koji funkcioniše privreda, tvrdi ministar finansija Lazar Krstić.

    Svakako neće biti povećanja zaposlenosti u javnom sektoru. Biće povećanja zaposlenosti u privatnom sektoru, i tamo gde za to postoji ekonomska potreba vođena profitom, istakao je Krstić u intervjuu Tanjugu.

    On je naveo da je, prema poslednjim podacima, u javnom sektoru u Srbiji zaposleno 740.000 računajući i javna preduzeća i istakao da je proces prikupljanja podataka o broju zaposlenih u toku, što je preduslov za transparentniji i efikasniji državni sistem.

    Prema oktobarskim podacima, prosečne plate u javnom sektoru iznose oko 55.000 dinara neto, što je 26 odsto više od republičkog proseka i čak 50 odsto više od zvaničnih plata u privatnom sektoru.

    Kada se posmatraju prosečne plate u pojedinačnim institucijama, tu postoje ogromne anomalije, rekao je on i poručio da je neophodno uvesti korporativno upravljanje i u državnu upravu, i uvesti platne razrede.

    On je ocenio i lošim što su sindikati odlučili da istupe iz pregovora o Zakonu o radu i pozvao ih da se ponovo uključe u pregovore, kako bi do kraja godine bio gotov tekst izmenjenog zakona.

    Zakon o radu nam je jako bitan, ali je takođe bitno da ga usvojimo kroz socijalni dijalog i konsenzus između vlade, privrede i, pre svega, radnika čija su prava definisana tim zakonom, rekao je Krstić.

    On je napomenuo i da je u budžetu za narednu godinu predviđeno 20 milijardi dinara za Tranzicioni fond, kako za isplatu otpremnina u preduzećima restrukturiranju, tako i za prevremeno penzionisanje, ali i aktivne mere zapošljavanja i druge socijalne programe.

    Krstić je precizirao da je fond napravljen na osnovu predviđanja da će između 15.000 i 20.000 radnika ostati bez posla, a sagledavaće se individualno svako preduzeće.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE