Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Savršena` prevara sa stečajima

    Da bi prevarili poverioce gazde firmi neretko namerno odlaze u bankrot. Prezaduže firmu, proglase bankrot, pa otvore novu, a najveći gubitak ide na teret poverioca, ali i države koja finansira rad stečajnih upravnika i ceo postupak.

    Prodavac nameštaja iz Raške oblasti isporučio je robu vrednu šest miliona dinara firmi iz Novog Sada, ali novac nikada nije dobio.

    Kada je pozvao kupca, saznao je da je firma otišla u stečaj, a vlasnik je otvorio novo preduzeće i pokušao da se nagodi. Ponudio mu je da isplati dva miliona duga, a da mu proizvođač isporuči novu turu robe na ime novootvorene firme, pišu Novosti.

    Ovo je samo jedan od slučajeva poslovanja preduzeća koja se zaduže preko svake mere, novac sa računa prebace na bliske osobe, a onda firmu gurnu u stečaj i otvore jednu ili više novih. U ovoj prevari najviše gube poverioci, ali i država koja finansira rad stečajnih upravnika i ceo ovaj postupak.

    Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić napominje da se tekstilci naročito žale zbog ovakvog manira poslovanja, jer im se dešavalo da pojedinci uzmu velike količine robe, onda proglase bankrot i nestanu.

    Ista osoba ili neko njoj blizak otvori tri i više preduzeća, zaduži ih i ode u stečaj, a onda osniva novu firmu, neopterećenu dugovima, objasnio je Rajić.

    Rajić kaže da je kod nas ova zloupotreba česta, jer je dovoljno 50 evra za otvaranje firme i bez provera. Pre dve godine, kada je zabeležen najveći pad u građevinarstvu, drastično se povećao broj novootvorenih firmi, čiji su vlasnici uglavnom bile žene i videlo se da je u pitanju zloupotreba.

    Ministar privrede Saša Radulović kaže da je stečaj kod nas neretko prilika za prevaru. On je rekao da su najveći problemi, izvlačenje novca, prenošenje para na povezana lica i ogromna dugovanja prema poveriocima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE