Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Guverner Mađarske: Neka Rehn da ostavku

    Mađarski guverner Gyoergy Matolcsy zatražio je ostavku evropskog komesara za ekonomske poslove Ollija Rehna, navodeći da je politika štednje, umesto investicija za jačanje evrozone, bila greška i da rizikuje izazivanje deflacije.

    "Neka Olli Rehn da ostavku!", uzviknuo je guverner Mađarske centralne banke, kritikujući pogrešnu ekonomsku politiku Evropske komisije koju zastupa Rehn.

    Bivši ministar ekonomije koji je na čelo MNB došao u martu, navodi da je evrozoni potrebna "kejnzijanska" promena pravca, aludirajući na veću javnu potrošnju, prenosi agencija France presse.

    Iako nije članica evrozone, mađarska ekonomija dosta zavisi od susednih zemalja EU koje koriste evro. MNB je ove nedelje snizila ključnu kamatnu stopu 16. put zaredom, za 20 baznih poena na 3,4 odsto, u pokušaju da podstakne privredni rast.

    Inflacija je u oktobru usporila na 40-godišnji minimum od 0,9 odsto, iznenadivši analitičare koji su prognozirali stopu od oko 1,3 odsto.

    Evropska centralna banka je uspela da spreči kolaps evrozone, ali je ne može vratiti na put rasta monetarnim merama, za to su potrebne fiskalne mere, navodi Matolcsy, upozoravajući da je deflacija opasnija od inflacije i da Evropi preti duga stagnacija, kakva je zabeležena u Japanu.

    Štednja često vodi nemirima i padu vlada, sprečavajući strukturne reforme neophodne za održiv privredni rast, naglasio je on i oštro napao bonitetne agencije, zatraživši da počnu pregovore s Mađarskom kako bi povećale njenu ocenu kreditne sposobnosti.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE