Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IT sektor sve važniji deo poslovanja

    Eksplozivni razvoj tehnologija i trendova koji donose korenite promene, kao što su društveni mediji, mobilni uređaji, cloud i analitika podataka, menjaju ulogu sektora za IT, pokazuje najnovija Deloitte-ova Anketa direktora za informacione tehnologije, u kojoj su prikupljeni stavovi više od 700 vodećih direktora i rukovodilaca za informacione tehnologije širom Evrope, Bliskog istoka, Rusije, Azije i Afrike. U anketi su učestvovali i direktori sektora za IT iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske.

    Istraživanje pokazuje da kompanije sve više ulažu u informacione tehnologije i skoro 80 odsto ispitanika izjavilo je da su njihovi budžeti za IT ili uvećani ili su ostali na istom nivou kao prethodne godine. Dodatna sredstva se izdvajaju za IT prvenstveno radi ispunjenja novih poslovnih zahteva, uključujući nove ili prilagođene poslovne modele i digitalne transformacije.

    U vreme kada je transformacija poslovanja jedan od glavnih prioriteta kompanija, većina (75%) anketiranih direktora za informacione tehnologije zna kako bi sektor za informacione tehnologije mogao da podrži inovativne strategije svojih kompanija. Sektor za informacione tehnologije postaje sve više centar za inovacije, s obzirom na to da kompanije sve veću važnost pridaju inovacijama, digitalnim tehnologijama i novim poslovnim zahtevima i sve veći fokus stavljaju na njih. Međutim, izazovi i dalje postoje, jer samo 35% ispitanika veruje da njihove organizacije vide IT sektor kao kredibilni centar inovacija za unapređenje poslovanja, dok se većina ispitanika i dalje bori za promenu percepcije uloge IT sektora kada je reč o njihovim poslovnim aktivnostima, jer se on i dalje posmatra kao sektor koji pruža rutinske IT usluge.

    Žarko Matejić, rukovodilac u Deloitte-u, komentariše: „Izgleda da je vreme smanjivanja IT budžeta uglavnom prošlo. Sve više kompanija investira u nove inovacije u poslovanju i digitalne tehnologije. Veći deo budžeta se izdvaja za promene i inicijative vezane za unapređenje poslovanja, dok su efikasnost i performanse IT sektora i dalje važne.“

    Brze promene u svetu tehnologija vode do transformacije poslovanja kompanija. Stoga ne čudi da će uloga direktora za IT, u narednih nekoliko godina, prerasti u više strateški orijentisanu savetodavnu ulogu, posebno u pogledu razvoja i sprovođenja poslovnih strategija. Neki rukovodioci za IT već imaju daleko važniju ulogu na izvršnom nivou, što potvrđuje i ovo istraživanje, a više od trećine direktora za IT smatra da je njihova uloga već na nivou uloge izvršnog direktora informacionih tehnologija .

    Poslovni imperativ je inovacija, ekspanzija i diferencijacija na tržištu. Ako IT ne podržava ovu transformaciju, onda će druge oblasti poslovanja stupiti na scenu "

    Čini se da postoji raskorak između onoga što rukovodioci za IT veruju da mogu da ostvare putem informacionih tehnologija i inovacija i načina na koji njihovu sposobnost vidi rukovodstvo kompanije u kojoj rade. Sektori za IT u mnogim kompanijama se i dalje bore za partnerski odnos u poslu, a preko 60% ispitanika smatra da je njihova uloga kao partnera u poslu bila „prihvatljiva" ili „slaba". Iz tog razloga, sve važnija uloga sektora za IT i uspostavljanje partnerskog odnosa sa njima bi kompanijama trebalo da bude jedan od glavnih prioriteta.

    Drugi veliki izazov sa kojim se suočavaju stručnjaci za IT jeste manjak talenata, jer se izvršni direktori za IT bore da nađu pravi spoj tehnološke stručnosti i poslovnih veština za podršku poslovnim zahtevima. Ovo je direktno povezano sa postojećim partnerskim odnosom sa IT sektorom, jer ovaj proces zahteva ljude koji ne samo da imaju tehnološke veštine, već umeju i da strateški razmišljaju i efikasno komuniciraju .

    „Rukovodioci IT sektora nikada nisu imali toliko značajnu ulogu na sastancima, niti su imali toliko mogućnosti da se približe poslovnoj strategiji kao sada. Iako još dosta toga treba uraditi na polju poboljšanja poslovnih odnosa, percepcija o sektoru za IT se menja i sve više kompanija shvata strateški značaj ove funkcije. To je pozitivan korak u pravom smeru“, komentariše Matejić.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE