Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južni tok čuva i od bombardovanja

    Teško je danas osporavati projekat Južni tok, jer biće promenjena geostrateška pozicija Srbije u kojoj je dugoročno zagarantovano snabdevanje strateškim energentom, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

    Ako imate Južni tok teško da će neko moći da vas bombarduje, rekao je Bajatović gostujući na TV Pink, ističući da realizacija tog projekta dugoročno garantuje snabdevanje strateškim energentom, time i energetsku stabilnost, ali i intenzivniji priliv ruskog kapitala.

    Odgovarajući na kritike zbog činjenice da je zajedničko srpsko-rusko preduzeće osnovano sa sedištem u Švajcarskoj, Bajatović je rekao da nema ekonomskog rizika da će tamo neko prati pare i da će bilo šta biti neprofesionalno rađeno, jer taj projekat će biti pod lupom Evropske unije.

    Bajatović je precizirao da će na izgradnji Južnog toka kroz Srbiju biti zaposleno 5.000 ljudi i da će radovi trajati dve godine, a da će pun kapacitet protoka gasa ka Italiji biti uspostavljen 2017. godine.

    On nije mogao da objasni zašto vlasnički udeo u Južni tok kroz Srbiju nije 50 prema 50 odsto, kao u svim drugim državama kroz koje će taj gasovod proći, ali smatra da postoje dve dominantne teorije.

    Jedna je da se Srbija na taj način revanširala Rusiji za podršku oko Kosova, a druga je da je takav aranžman napravljen kako bi gasovod većom dužinom bio trasiran preko naše teritorije, čime je Srbija postala čvorišna zemlja.

    Ranije, gostujući na TV Prva, šef ekonomskog tima Demokratske stranke Srbije Nenad Popović, takođe smatra da smo imali Južni tok 1999. godine, nikom ne bi palo na pamet da nas bombarduje.

    "Niko  ne bi sebi pucao u nogu", rekao je Popović i podsetio da i Nemačka i Francuska imaju vlasnički udeo u projektu Južni tok. Prema Popovićevim rečima, gas je energent budućnosti, kao što je to do sada bila nafta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE