Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sezona je infekcija: Ima biljaka koje su bolje od antibiotika

    Idealno je vreme za infekcije disajnih puteva, kašljanje, pune džepove maramica, aspirine, sprejeve i izbegavanje većih gužvi bilo da ste zdravi, bilo da ste već podlegli bakterijama i virusima.

    Sve što vam treba za oporavak ili preventivu protiv bolesti je oko vas, u prirodi. Većina nema naviku spravljanja napitaka od voća i povrća, već je lakše posetiti apoteku i rešenje doneti u tabletama. Iznenadili biste se kako jako antibakterijsko dejstvo imaju luk, kupus ili cimet, a na čelu svih boraca protiv bakterija je astragalus, biljka koje se u kineskoj medicini godinama koristi kao delotvoran antibiotik.

    Astragalus je snažan antibiotik i veoma cenjena biljka u kineskoj medicini. Njihovi lekari godinama tvrde da ova biljka oporavlja ceo organizam, jača imunitet, umanjuje fizički i emotivni stres. Kod nas se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

    Luk. Kaže se ’kad jedete svež crni luk, njegovi sastojci usisaju sve bolesti iz vašeg tela’. Crni luk ima snažno antibakterijsko dejstvo i čak se u kombinaciji sa limunom ili lajmom koristi kao lek protiv ešerihije. Bogat je vitaminom C, kalijumom, magnezijumom, vitamnom B6 i zato ga treba jesti svežeg.

    Kupus je namirnica koja se uspešno bori sa svim vrstama infekcija. Njegove antibakterijske moći se povećavaju nakon fermentacije – zato sada ne štedite na glavicama kiselog kupusa ili na ribancu.

    Med je nezamenljiv antibiotik i to je svako iskusio. Ali, nedavno je njegova antibakterijska moć dodatno analizirana i pronađen je protein nazvan ’defensin-1’ koji pčele dodaju praveći med i koji je ubica bakterija.

    Turšija ima mnogo toga što pomaže kod infekcija bakterijama. Povrćem iz turšije unosite mikrobe (’dobre bakterije’) koje zapravo jačaju imunološki sistem. Sada je pravo vreme da branite telo kiselim povrćem.

    Cimet je hiljadama godinam poznat kao lek protiv infekcija. Čak pravi, cejlonski, usporava razmnožavanje uporne ešerihije. Ovaj prirodni antibiotik je i pun antioksidanasa koji čuvaju ćelije tela od oštećenja i umiranja.

    Za žalfiju i majčinu dušicu sigurno znate kao za biljke koje se uspešno bore sa prehladama i infekcijama disajnih puteva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE