Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija najbliža kineskim milijardama

    Kina je spremna da desetostruko poveća Fond za investicije u Jugoistočnoj Evropi, sa deset na 100 milijardi dolara, ukoliko bude interesovanja za to, potvrdili su ekonomski predstavnici Ambasade Kine u Srbiji.

    Postoji velika šansa da se poveća taj Fond, ukoliko se potroši svih deset milijardi jer je suma fleksibilna, nije ograničena, rekao je ekonomski ataše Ambasade Kine u Srbiji Džulijan Či, u pauzi Prvog kinesko-srpskog foruma u Beogradu.

    On je naglasio da je Srbija mnogo napredovala u privlačenju kineskih investicija u odnosu na druge zemlje regiona, i da Kina u Srbiji radi na četiri velika projekta, dok u ostalim zemljama JIE to nije slučaj.

    Za projekte Termoelektrana "Nikola Tesla" B3 i kanal Dunav-Morava, Kina je "spremna odmah da investira", ali se čeka dogovor sa Vladom Srbije, Elektroprivredom Srbije i Ministarstvom energetike.

    Predstavnik Odeljenja za spoljnu trgovinu Ministarstva trgovine Kine Nan Đijang tvrdi da bi Srbija trebalo da poveća izvoz u Kinu, a kineskom tržištu bi posebno bili interesantni proizvodi industrije mesa, voća i prehrambenih proizvoda.

    Prema rečima potpredsednika Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića, Kina je treći trgovinski partner Srbije, ali iz te zemlje Srbija godišnje uvozi 1,5 milijardi dolara, dok izveze svega 20 miliona dolara.

    Kinesko tržište je izuzetno konkurentno i mi teško možemo tamo nešto da prodamo, za nas je važniji aspekt saradnje s Kinom kao investitorom u našu zemlju, naveo je on.

    Prvi kinesko-srpski forum održan je u Beogradu, a planirano je da Forum postane redovan, za direktan kontakt i razmenu znanja i iskustava preduzetnika, privrednika i privrednih zvaničnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE