Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U namenskoj `leže` milijarde dolara od izvoza

    Vojna industrija deo domaće privrede s verovatno najvećim potencijalom za izvoz i može da bude jedan od ključnih nosilaca razvoja Srbije, istakao je predsednik Tomislav Nikolić i dodao namenska ne izvozi ni deseti deo svojih mogućnosti.

    Pred vojnom industrijom su veliki izazovi na sve zahtevnijem svetskom tržištu naoružanja i vojne opreme, rekao je Nikolić na naučno-stručnom skupu u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu o 160 godina rada domaće vojne industrije.

    Predsednik Srbije je ocenio da su tehnološki razvoj i izvoz osnovni zadaci vojne industrije i istakao da će biti realizovani uz maksimalnu podršku i pažnju države. Vojnoj industriji nedostaju sredstva, oprema, novi uporavljački odnos prema resursima.

    U okviru vojne industrije radi 10.000 zaposlenih u 52 fabrike, a po rečima Nikolića, preduzeća vojne industrije koja su u većinskom vlasništvu države izvoze 90 odsto proizvodnje.

    Ugovoreni poslovi koji čekaju na realizaciju, doneće izvoz koji premašuje dosadašnjih 250 miliona dolara godišnje, ali to nije ni deseti deo izvozne moći vojne industrije u njeno 'zlatno doba', kada je taj prihod dostizao i nekoliko milijardi dolara, rekao je Nikolić.

    Nikolić je naveo da se, zahvaljujući sopstvenim ljudima, vojna industrija Srbije uspešno vraća na pozicije kod tradicionalnih kupaca i širi na nova tržišta.

    Najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u oblasti odbrambene industrije su Ruska Federacija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kenija, Bangladeš i Bugarska.

    Predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije Branko Kovačević i predsednik Privredne komore Srbije željko Sertić potpisali su Memorandum o razumevanju kojim se formira Konzorcijum prve individualne tehnološke platforme za domen proizvodnih tehnologija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE