Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sprečiti prenamenu zemljišta PKB

    Odluka bivše vlasti u Beogradu da, protivno zakonu, prevede 70 hektara obradivog zemljišta PKB u građevinsko je skandalozna i treba je sprečiti, ocenjuju stručnjaci. Sprečili smo prodaju PKB nekom od krupnih biznismena, tvrdi Dragan Đilas.

    Odluka je blago rečeno skandalozna, jer znamo da je PKB fabrika hrane od strateškog značaja za grad Beograd, a samim tim i za Srbiju, ocenio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

    To treba sprečiti, stopirati, jer bi bilo zaista pogubno. Svakog dana tone i tone hrane dolaze odatle u Beograd. Dati najkvalitetniju zemlju za izgradnju objekata stambene ili industrijske namene, stvarno je neprimereno.

    Zakon o poljoprivrednom zemljištu vrlo precizno kaže da za druge namene ne treba koristiti zemljište iznad pete klase, a ovo u PKB je izuzetno kvalitetno, može se koristiti za proizvodnju bilo koje kulture, objasnio je nekadašnji radnik PKB Dragan Milivojčević, sada direktor firme Dragan Marković u Obrenovcu.

    Grad Beograd i ja kao njegov gradonačelnik nikada nismo imali nameru da privatizujemo Poljoprivredni kombinat Beograd, kaže bivši prvi čovek prestonice Dragan Đilas.

    Upravo suprotno, sprečili smo privatizaciju i prodaju i zahtevali od Vlade da prenese akcije PKB na grad Beograd, što je i učinjeno. Tim svojim zahtevom sprečili smo prodaju Kombinata nekom od zainteresovanih domaćih krupnih biznismena.

    Pomenutih 70 hektara čini 0,3 odsto ukupne površine koja je u vlasništvu PKB i nalaze se uz Zrenjaninski put i uz Severnu tangentu koja je sastavni deo buduće trase pristupnih saobraćajnica mostu između Zemuna i Borče.

    Samim tim, logično je da njihova namena bude izmenjena u građevinsku kako bi se sredstva od eventualne prodaje iskoristila za dalji razvoj PKB koji bi,  prodajom samo 0,3 odsto zemljišta, bio u stanju da vrati nagomilane dugove.

    U trenutku kada je zemljište u vlasništvu Kombinata, prenamena ima za cilj da spreči bilo kog pojedinca da kupovinom poljoprivrednog zemljišta ostvari profit kroz postupak kasnije prenamene. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE