Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropski investitori tužili S&P i RBS

    Šesnaest evropskih investitorskih kompanija podnelo je tužbu protiv bonitetne agencije Standard&Poors i Royal Bank of Scotland i traže odštetu od 250 miliona dolara zbog finansijskih proizvoda koji su propali tokom krize.

    Osnovali smo fondaciju u Holandiji i podneli tužbu okružnom sudu u Amsterdamu, izjavio je John Walker, izvršni direktor finansijske kompanije Bentham IMF, dodajući da se njegova kompanija kotira na berzi, finansirajući učesnike velikih sudskih parnica.

    Investitori iz Austrije, Francuske, Nemačke i Švajcarske traže kompenzaciju u iznosu od 250 miliona dolara za pokrivanje gubitaka po osnovu takozvanih "toksičnih" finansijskih proizvoda iz perioda krize 2007-2008.

    Ovi proizvodi, poznatiji kao CPDO obveznice, lansirani su 2006. godine, kada im je S&P dodelila vrhunski kreditni rejting, ali je njihova vrednost kasnije naglo pala, pokrenuvši tako finansijsku krizu 2008. godine, izjavio je Walker.

    CPDO obveznice je izdala filijala holandske banke ABN Amro, koju je kasnije preuzela RBS. Prema rečima Walkera, S&P je koristio model koji je stvorila ABN banka kako bi procenio vrednost CPDO obveznica.

    Tvrdimo da je S&P kriv za nemar i namernu grešku prilikom dodeljivanja najvišeg rejtinga AAA tim proizvodima. Bez tog rejtinga, investitori ne bi kupili proizvod, koji je bio jedan od ključnih uzroka krize, zaključio je Waker.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE