Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Investicijama šeika i Đokovića do Kopaonika kao svetske ski destinacije

    Po ugledu na popularne evropske ski centre, na Kopaoniku je četvrtu godinu zaredom, svečano obeležen početak skijaške sezone, a u naredin danima na toj planini očekuju rekordnu posetu od oko deset hiljada gostiju iz Srbije i regiona. Tokom protekle tri godine država je u infrastrukturne projekte na Kopaoniku investirala oko 47 miliona evra. Nastojanjima da moderni evropski ski-centar postane i svetski priznat, veliki doprinos trebalo bi da daju i najavljene investicije.

    Stopama šeika Muhameda bin Zajeda koji će na mestu nekadašnjeg odmarališta Jugobanke graditi luksuzni hotel od 13.500 kvadrata, krenuće i Novak Đoković. Kraj staze Karaman greben u planinskom stilu podići će objekat od oko 1.000 kvadrata.

    Predsednik Udruženja hotelijera Kopaonika Nikola Avram kaže da je to velika stvar jer, kako ističe, takvim ulaganjima ne mogu se pohvaliti mnogo ski-centri u Austriji, Francuskoj ni bilo gde.

    "Marketinški će to mnogo da znači. Kad kažete Srbija ljudi prvo pomisle na Đokovića pa na sve ostalo. Sa te dve nove investicije dobićemo potpuno novo lice i pokazati da je Kopaonik ozbiljna destinacija", smatra Avram.

    Za lokaciju na kojoj se do ‘99 godine nalazio hotel Bačište, kako nezvanično saznaje RTS interesovanje je pokazala kompanija Mubagdala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

    Ukoliko se pregovori uspešno okončaju, već naredne godine na prostoru od pet hektara može se očekivati gradnja još jednog luksuznog hotela kapaciteta do 500 ležajeva.

    Od dosadašnjih i novih ulaganja višestruku korist ima i opština Raška. Dogodine očekuju da im budžet, na ime taksa i naknada, zabeleži višemilionski prihod, a da se kroz nova radna mesta i uslužne poslove zaustavi iseljavanje.

    Član Veća za turizam Opštine Raška Zoran Jelenković kaže u toj opštini očekuju posetu od preko 10.000 gostiju.

    Ulaganja najavljuju i Skijališta Srbije. Od prvog maja izgradnju šestoseda na na Krčmaru i Gvozdcu.

    Vršilac dužnosti direktora JP Skijališta Srbije Dejan Ljevnajić napominje da će na tim stazama biti najmodernije instalacije sa haubama i grejačima. Planiramo da na tim stazama uradimo homologaciju jer smo u toku sa pregovorima za organizaciju Evropa kupa u skijanju, dodaje Ljevnajić.

    Do tada, očekivanja su da ova sezona obori prošlogodišnji rekord od  110.000 skijaša.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE