Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skoro 2 milijarde evra za dugove javnih preduzeća

    Među nepunih osam milijardi evra raznih kredita koje Srbija trenutno otplaćuje, nalazi se i oko 1,8 milijardi evra duga koji se namiruje u ime javnih preduzeća Srbijagasa, Železnica, Puteva, Galenike i Jat Airwaysa.

    S obzirom na to da ova preduzeća ne mogu da plaćaju rate, a država Srbija je dala ganancije za te zajmove, oni sada spadaju u javni dug i namiruju se iz državne kase.

    Ubedljivo najveća izdvajanja, gotovo polovina sume, ide za Srbijagas i to 797,7 miliona evra, koje još treba otplatiti.
    Prema podacima Ministarstva finansija, od 820 miliona evra, koliko je ovo preduzeće ukupno povuklo zajmova uz državne garancije, 140 miliona evra otišlo je na likvidnost.

    Sve što je Srbijagasu odobreno je i povučeno, osim u slučaju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za refinansiranje zajmova i održavanje i izgradnju skladišta gasa. U ovom slučaju je od odobrenih 150 miliona evra, povučeno 50 miliona.

    Za petama Srbijagasu po iznosu zajmova koji se još otplaćuju je javno preduzeće Putevi Srbije, kojima za naplatu stiže još 609,5 miliona evra.

    Ubedljivo najviše je, uz garanciju, ovo preduzeće zajmilo od Evropske investicione banke za takozvani "projekat evropskih puteva".

    Od odobrenih 120 miliona evra, povučeno je 119,2 miliona. Država u ime Puteva otplaćuje još i zajmove za izgradnju obilaznice oko Beograda, rehabilitaciju „Gazele“, takođe u Beogradu, dogradnju Koridora 10…

    I dok se za Jat otplaćuje još 50,66 miliona evra, spisak dugova Železnica Srbije na ovoj listi je dugačak. Dužni smo još 196,5 miliona evra i 113 miliona švajcarskih franaka koje je Železnica zajmila od Eurofime, međunarodne železničke banke.

    Država u ime Galenike plaća rate po sedam kredita u ukupnoj vrednosti od 85 miliona evra. Najveći je dug, od 30 milona, Unikredit banci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE