Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Utaje poreza u Srbiji po branšama

    Već je postala činjenica da bi se suzbijanjem sive ekonomije na prvom mestu značajno povećali budzetski prihodi, kao i možda i najvažnije, smanjili utajeni prihodi privrednika i velike količine gotovog novca koji je  u opticaju.

    Smanjenjem gotovog novca automatski se smanjuje potreba za korupcijom – kada nema novca iz sive zone privrednici nemaju razloga za korupmpiranje raznih inspekcijiskih organa, piše sajt Makroekonomija.

    U tekstu pod nazivom ’Borba protiv sive ekonomije – utaje po branšama’ sajt Makroekonomija piše o načinama kako i koliko se praktikuje utaja poreza i doprinosa po različitim branšama, pa je tako interesantno da, pored i same konstatacije države da se akciznih roba utaji preko 300 miliona evra, na primer ugostiteljski objekti utaje po nekoliko hiljada evra na dnevnom nivou.

    Zanimljiv je i primer menjačnica koje značajno učestvuju u pranju novca, a sve veće količine gotovine koje se podignu sa računa firmi na razne načine menjaju se za valutu i to suprotno Zakonu o sprecavanju pranja novca – transakcije preko 15 hiljada evra se ne registruju. Javna je tajna da mnogi menjači imaju i po nekoliko stotina hiljada evra neregistrovanog gotovog novca koji ima služi za obavljanje poslova bez registrovanja prometa, piše Makroekonomija.

    Navode se i primeri i kada je prevoz putnika u pitanju, turizam, prodaja hrane, buvljaci i drugi.

    Tri milijardi manje u državnoj kasi zbog sive ekonomije

    Siva ekonomija je bila i tema jučerašnje emisije RTS Oko u kojoj je rečeno da zbog sive ekonomije država Srbija godišnje gubi potencijalne budžetske prihode od oko tri milijarde evra ili dva budžetska deficita.

    Predstavnik Srpske asocijacije manadžera (SAM) Srđan Lazović je naveo da je za prvih devet meseci ove godine zaplenjeno između 3.000 i 4.000 tona švercovanih cigareta, zbog čega je samo država na gubitku od 200 miliona evra neplaćenih dažbina i još 200 miliona evra je izgubljeno u maloprodaji, jer ta roba nije išla kroz legalne tokove.

    Generalni sekretar Udruzenja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović reako je da se svake godine u našu zemlju uveze oko 100.000 tona lož-ulja, od čega veliki deo završi kao dizel gorivo za motorna vozila i tu je država na šteti, zbog izgubljenih prihoda od akciza.

    Predstavnik Asocijacije malih i srednjih preduzeca Milan Knežević ocenio je da su zelene pijace leglo nelegalne trgovine, i ukazao da će ove godine zbog "sive" ekonomije biti ugašeno oko 40.000 preduzetničkih radnji, a trenutno je u blokadi 53.000 računa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE