Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sufinansiranje projekata energetske efikasnosti

    Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine opredelio je danas 14 miliona dinara za projekte korišćenja solarne energije u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Vojvodina.

    Ugovore o bespovratnim sredstvima potpisalo je osam gerontoloških centara i domova za smeštaj lica ometenih u razvoju i duševno obolelih lica, a solarna energija koristiće se za grejanje vode.

    Potpisani su i ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata korišćenja biomase u ustanovama socijalne zaštite, za koje je namenjeno više od 39 miliona dinara i dodeljena su gerontološkom centru iz Sombora i Subotice.

    Projekti se odnose na zamenu postojećih kotlova na fosilna goriva sa kotlovima koji će koristiti obnovljive izvore enregije.

    Podrška realizaciji projekata korišćenja solarne energije i biomase, deo je težnji Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine da doprinese održivom korišćenju energije u Vojvodini.

    Kako se navodi u saopštenju, Sekretarijat je u više navrata sufinansirao projekte energetske efikasnosti, a utvrđeno je da su oni pomogli uštedi energije i do 70 odsto na godišnjem nivou.

    Pokrajinska sekretarka za energetiku Nataša Pavićević Bajić kazala je prilikom potpisivanja ugovora da tim projektima Sekretarijat želi da zameni korišćenje uvoznog fosilnog goriva domaćim resursima.

    "To dovodi do smanjenja novca za nabavku energenta u proizvodnji toplotne energije, a takođe i stvaranje domaćeg tržišta za potrošnju biomase", dodala je Pavićević Bajić.

    Najavila je da će Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i naredne godine raspisati slične konkurse za ustanove zdravstvene i socijalne zaštite, kao i za predškolske i školske ustanove čiji je osnivač pokrajina Vojvodina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE