Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerika 2015. lider u proizvodnji nafte?

    SAD će 2015. godine postati najveći svetski proizvođač nafte, zahvaljujući naglom rastu produkcije iz uljanih škriljaca, ocenjuju energetski zvaničnici Saudijske Arabije koja je već decenijama jedan od planetarnih naftnih lidera.

    Jedan od glavnih menadžera italijanskog energetskog giganta ENI Leonardo Maugeri takođe veruje da će SAD postati najveći proizvođač nafte, ali predviđa da će se to dogoditi 2017. godine.

    SAD su, kako je ranije javila agencija Bloomberg, u oktobru prvi put u minulih deset godina imale veću domaću proizvodnju nafte nego uvoz te strateški važne sirovine, pre svega usled naglog skoka proizvodnje tog energenta u nalazištima Severne Dakote i Teksasa.

    Koliko je sada proizvodnja nafte u zamahu pokazuje i podatak da je prošle sedmice ta produkcija uvećana na najviši nivo u minulih četvrt veka, a ove godine se očekuje najveći skok naftne proizvodnje u američkoj istoriji, procenjuje Marc Pery saradnik Mičigenskog univerziteta.

    Uprava za energetske informacije SAD je juče saopštila da je nacionalna proizvodnja nafte, tokom prve sedmice decembra, tri uzastopna dana bila veća od osam miliona barela dnevno, a predviđa se da će prosečna dnevna produkcija tog vitalnog energenta ove godine iznositi oko 7,5 miliona barela, ili za milion više nego lani.

    Tako brz rast dobijanja naftne omogućiće da ovogodišnji rast te proizvodnje bude najveći od početka industrijske produkcije nafte u SAD 1859. godine.

    Takozvana revolucija uljanih škriljaca, koja omogućuje spektakularan rast proizvodnje nafte u SAD, biće glavni razlog brzog rasta američke privrede, uveren je Peri.

    Saradnici Univerziteta Birmingem i Fonda Regana, David Dan i Marc Mak Keland, tvrde da će baš zahvaljujući "naftnom faktoru" SAD uspeti i u budućnosti da očuvaju status super-države.

    Prema mišljenju Dana i Kelanda uticaj sadašnjih glavnih svetskih naftnih eksportera, Saudijske Arabije i Rusije, trebalo bi zbog naglog jačanja proizvodnje u SAD, u narednom periodu da se smanji, jer će Amerikanci uspeti, zbog obilne proizvodnje nafte iz uljanih škriljaca, da postignu potpunu energetsku nezavisnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE