Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cene struje i gasa u Beogradu i EU prestonicama

    Cene električne energije i gasa u Evropi su od 2010. značajno porasle, uglavnom zbog skoka veleprodajnih cena energenata u svetlu slabog globalnog oporavka i očekivanja rasta tražnje, međutim, postoje ogromne razlike između pojedinačnih zemalja.

    Po ceni struje, Beograd se nalazi na 19. mestu od ukupno 23 evropska grada, a jeftiniji od njega su samo Pariz, Stokholm i Helsinki, pokazuje istraživanje koje je sproveo BBC u saradnji sa energetskom agencijom Vaasaett, o cenama struje i gasa u evropskim prestonicama.

    Najskuplju struju u Evropi ima Berlin, a slede ga Prag, Lisabon, Bukurešt, Bratislava, Varšava, Madrid, Budimpešta, Kopenhagen i Dablin. Tako u Berlinu plaćaju 2,5 puta skuplju struju u odnosu na Helsinki, uglavnom zbog visokih poreza i subvencija namenjenih proizvodnji obnovljive energije.

    Po cenama gasa, međutim, Beograd zauzima visoko treće mesto, a ispred njega su samo Stokholm i Lisabon, a zatim slede Rim, Varšava, Prag, Ljubljana, Madrid, Zagreb i Kopenhagen. Gas je najjeftiniji u Luksemburgu, zatim Londonu, Briselu i Parizu.

    Domaćinstva u Stokholmu gas plaćaju tri puta više u odnosu na najjeftiniji Luksemburg. Stokholm je mnogo skuplji od ostalih gradova zbog činjenice da je tržište gasa u Švedskoj veoma malo, budući da gas kupuje svega 33.000 domaćinstava.

    Naravno, cene treba posmatrati u kontekstu mogućnosti domaćinstava da ih plate. U Britaniji, recimo, 6,5 odsto stanovništva navodi da ne mogu da priušte adekvatno grejanje domova.

    U Bugarskoj, međutim, adekvatno grejanje ne može da priušti čak 47 odsto populacije, u Litvaniji 34 odsto, na Kipru 31 odsto, u Portugaliji 27 odsto i Grčkoj 26 odsto.

    Na drugoj strani skale su Skandinavci, od kojih manje od dva odsto ne može adekvatno da zagreje domove, dok prosek u EU iznosi oko 11 odsto.

    U Grčkoj 32 odsto ljudi kasni sa plaćanjem računa, u Bugarskoj i Hrvatskoj po 28 odsto, Rumuniji 27 odsto, a Letoniji 23 odsto. U Britaniji taj procenat iznosi devet odsto, a na nivou EU deset odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE