Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Englezi pale visoke peći u Železari?

    Posle Amerikanaca u smederevsku železaru stižu Britanci. Kako Novost“ ekskluzivno saznaju, Investicioni fond iz Ujedinjenog Kraljevstva najozbiljniji je strateški partner za našu čeličanu. Oni bi prema saznanjima lista u naredne dve godine trebalo da preuzmu upravljanje u ovoj kompaniji.

    – Od svih kandidata do sada, Britanci su najizgledniji, ujedno i najozbiljniji kupci Železare. Partnerstvo o kome se razgovara podrazumeva da fabrika u naredne dve godine potpuno bude skinuta sa državnog budžeta, – kaže izvor Novosti, a list navodi da će odluka zvanično biti saopštena anrednih dana.

    Kakav model saradnje je tema pregovora nije poznato, jer su svi koji učestvuju u njima potpisali akt o poverljivosti.

    Turski Toščelik koji je prošle godine, za 15,1 milion evra, kupio nikšićku železaru, nije budući vlasnik odnosno partner države u fabrici, saznaju Novosti.

    Dok se pregovori o preuzimanju ove strateške fabrike privode kraju, u toku je ekonomski ‘remont’ čeličane, utvrđivanje bilansa, dugova i potraživanja, što je uslov za sklapanje dogovora sa investitorom.
    Država ima nameru da u 2014. godini pomogne smederevskoj železari kroz jednu bankarsku garanciju u iznosu od 30 miliona evra, rečeno je Novostima u Ministarstvu finansija. Reč je o ispunjenju obećanja prethodne vlade posle aprilskog pokretanja proizvodnje. Tada je odlučeno da u ovoj godini za proizvodnju čelika država garantuje sumom od oko 155 miliona evra.

    – U 2013. godini po osnovu Zakona o budžetu Republike Srbije na osnovu kontragarancija Fondu za razvoj i Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza date su garancije poslovnim bankama od 76 miliona evra i 55,3 miliona dolara – kažu u Ministarstvu finansija.

    Ima više zainteresovanih za Železaru Smederevo navode u Ministarstvu privrede. – Sa svim potencijalnim partnerima smo u komunikaciji, ali nijedan od njih nema privilegovan status. Postupak za izbor strateškog partnera će biti realizovan po novom zakonu o privatizaciji, čije se usvajanje očekuje do kraja godine i koji pored različitih modaliteta privatizacije i partnerstava, predviđa i potpunu odgovornost i transparentnost i postupka i svih učesnika u njemu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE