Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad biste znali kolika je korist kad ne radite ništa!

    Sa svih strana vas savetuju da radite više, da za što manje vremena postignete što više. Još ovo i još ovo, samo još ovo, a vama je raspored i tako pun i pretrpan. I tako uđete u mašinu, radite i kada nije vreme za rad, i kada ste sa porodicom, kada ručate ili čekate da uđete u bioskopsku salu. Kažu, ako radite više, pre ćete stići do ciljeva i pre ćete do uspeha. I vi tako i radite valjda iz straha da se do tih i takvih ciljeva i uspeha ne može stići neradom. Šta na to kaže James Altucher, biznismen, investitor, autor 11 knjiga (između ostalih i Choose Yourself!)? On je za nerad. Kada i kako?

    Ništa ne radite kada ste ljuti (što je u savremenom poslovanju očekivano prateća dnevna emocija). Kada ste ljuti, sigran vam je pad sa litice, kaže Altucher. Nema fokusa, nema objektivnog razmišljanja već je tu samo strah od poraza. Vreme je za ljutnju morfijum. Ništa ne radite. Čekajte da prođe.

    Kada uhvatite sebe da vas obuzima strah (ili paranoja) od budućnosti, šta ćete, kako ćete, naviru misli najlošijih scenarija, ne radite. Baš ništa. Zavalite se u stolicu i vraćajte po glavi film  – u 99 odsto slučajeva svi vaši raniji strahovi nisu postali realnost, pa tako neće ni ovaj.

    Kad osetite umor, ne radite. Umorni pravite greške, previdite podatke, imate lošiju pažnju, zatim ne spavate kada treba, a sve ćete to platiti tako što ćete biti manje produktivni. Biti produktivan ne znači zaspati za tastaturom ili hodati zamagljenog pogleda. Najbolji put do produktivnosti je uredno spavanje i odmor. Za Altuchera to je ne raditi ništa. Ništa na ovom svetu nije toliko važno da ne može da sačeka.

    Kada treba da se dopadnete. Na koliko ste samo sastanaka, putovanja bili, napisali izveštaja, prisustvovali večerama, radili ovo i ono samo da biste se nekome dopali – poslovnom partneru, mami, tati, prijatelju, investitoru, strancu? Mnogo. Za Altuchera, i previše. I to je sve funkcionisalo. Dopali im ste se svima. Dali ste neiskrene komplimente, pažnju i osmehe i to isto dobili nazad. Lažno. Altucher tvrdi da za 25 godina karijere nikakvu korist na kraju od svega toga nije dobio. Ni novac ni ljubav ni osećaj da je nešto postigao u životu. Kaže, nikad.

    Na šta misli kad kaže da ne radite ništa. Misli da uzmete knjigu u ruke, da pišete, slikate, crtate, šetate ili samo sedite i radite baš ništa. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE