Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kole očekuje skuplje kredite

    Usled visokog nivoa nenaplativih kredita, banke će u narednoj godini biti mnogo agresivnije u naplati kredita, što bi za posledicu moglo da ima i rast kamatnih stopa, smatra predsednik MK grupe Miodrag Kostić. Našli smo "bogate rođake"  u Abu Dabiju, kaže Kostić.

    Kostić je, na skupu "Ekonomist: Svet u 2014", istakao da su bankama kod nenaplativih kredita najveći problem kolaterali "koji se nalaze iza tih kredita", i da je stanje u bankarskom sektoru u Srbiji, što se toga tiče, mnogo gore nego što izgleda "na papiru".

    Kostić, koji je i predsednik Upravnog odbora AIK banke, naveo je i da banke imaju dovoljno sredstava i da će za dobre firme i u narednoj godini uslovi kredita biti povoljni, a da će se za loše firme dodatno pogoršati.

    Savetnik ministra privrede Dušan Pavlović ocenio je da je predlog Ministarstva privrede da se smanje nameti na rad, kao i da se smanje subvencije države za javna preduzeća koja su u gubitku i druge vrste subvencija koje ne obezbeđu privredni rast.

    Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je da je visok budžetski deficit Srbije u narednoj godini "realan odraz neodrživog stanja" i da je fiskalna konsolidacija apsolutni imperativ.

    Altiparmakov je naveo i da nije pitanje da li je potrebno smanjiti namete na rad već da li postoji politička volja da se istovremeno smanje plate i penzije i tako očuva budžet.

    Predstavnik Pricewaterhouse Dejan Ljuština rekao je da je potrebno povezati privrednike u regionu i da je za to potrebna podrška države. "U 2014. očekuje se više konsolidacije i regionalnih investicija", rekao je on.

    Kole nema prevelika očekivanja od UAE

    Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić kaže da treba pozdraviti najavljene investicije iz UAE u srpsku poljoprivredu, ali upozorava i da su naša očekivanja velika.

    Gledam veoma povoljno, jedva čekam da dođu, imamo sreću što smo našli "bogate rođake" u tako velikim investitorima, ali naša očekivanja su velika.

    Ako neko očekuje da će Al Dahra da kupi zemljište, kako je najavljeno, to je nemoguće. Možemo očekivati da investira kao i svugde u svetu i njihov dolazak treba pozdraviti, naveo je vlasnik MK grupe. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE