Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković: Stabilan kurs, cene i niska inflacija

    Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka nije potrošila ni jedan evro iz deviznih rezervi da bi odbranila kurs i poručila da stabilne cene i niska inflacija ostaju zacrtani cilj.

    Danas je kurs 114,9 dinara za evro, a za održavanje njegove stabilnosti NBS je kupila 435 miliona evra i isto toliko prodala, što znači da nije potrošila ni jedan evro iz deviznih rezervi.

    Od kako je ona guverner kupovna moć građana je, kako je rekla, smanjena samo za 240 dinara, kada je reč o mesečnim zaradama.

    NBS će se držati zacrtanog cilja, a to je odbrana stabilnosti cena i niska ciljana inflacija, poručila je Tabaković i objasnila da centralna banka mora da brani stabilnost kursa dinara zato što je Srbija "visokoevroizovana" država.

    Najvažnije je da inflaciju "usidrimo" na niskom, stabilnom nivou u naredne tri godine, u rasponu četiri plus – minus 1,5 odsto, istakla je guverner NBS.

    Pročitajte i>>>Inflacija u 2014. od 2,5 do 5,5 odsto

    Ne branimo ni jedan određeni nivo kursa, već ne dozvoljavamo prekomeran pad ili prekomerno jačanje dinara, kazala je Tabaković, dodajući da je kurs realan, zato što nije postignut trošenjem deviznih rezervi.

    Odgovarajući na pitanje da li je ona kao guverner oterala špekulante sa domaćeg tržišta, očuvanjem stabilnosti kursa, Tabaković je rekla da je samo koristila instrumente monetarne politike koji su joj bili na raspolaganju, a sve u interesu građana, privrede i države.

    Povodom smanjenja referentne kamate ove nedelje od 0,5 odsto, što je ukupno dva odsto u ovoj godini, Tabaković je rekla da ta odluka NBS nije bila ishitrena i privremenog je karaktera uz ocenu da banke još nisu reagovale nižim kamatama.

    Govoreći o kamatama, Tabaković je rekla da banke ne mogu da prevaljuju previsoke kamate od čak 35 odsto godišnje na dozvoljeni minus po platnim karticama i dodala da će NBS naći način da bankama ukaže da moraju uvažavati realnost.

    U komentaru na mere vlade da ograniči zarade u javnom sektoru, Tabaković je rekla i da će NBS solidarno deliti sudbinu svih i korigovati plate u centralnoj banci.

    Pročitajte i>>>Jorgovanka, ipak, nije smanjila sebi platu?

    Komentarišući najavu o mogućim parlamentarnim izborima, Tabaković je rekla da, ukoliko do toga dođe, neće doći do rasta inflacije i zloupotrebe kursa u političke svrhe, kao u ranijem periodu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE