Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novosti: Mutne radnje u SIEPA

    Za jedan isti štand koji je nošen sa jedne sajamske izložbe na drugu, SIEPA više puta naplaćivala njegovu izradu, a tokove trošenja državnog novca pokušali da prikriju mutnim kanalima preko ofšor kompanija, pišu Novosti.

    Za većinu sajmova, uzimali su pare za usluge koje nikada nisu pružili, a „posao“ su plaćali firmi u Panami, na račun banke na Kipru.

    Troškove organizacije sajmova, trenutno ispituju Tužilaštvo i SBPOK u okviru provere višegodišnjeg finansijskog poslovanja SIEPA.

    Kako Novosti nezvanično saznaju, postoje indicije da se već u januaru znalo koje dve firme će dobiti javnu nabavku za realizaciju sajmova, a sumnja se da je Plan nabavki bio fiktivan i da je tenderska komisija potpisivala izveštaje o nabavkama koje nikada nisu sprovedene.

    Ispituju se razlozi zbog kojih su sajmovi „cepkani“ na male nabavke umesto jedne velike nabavke na početku godine gde bi se više ponuđača fer nadmetalo u transparentnom postupku, kaže izvor Novosti.

    Za pojedine štandove cene su bile do 35.000 evra, što je bilo na samoj granici između male i velike nabavke. U određenom broju faktura uopšte ne postoji specifikacija pruženih usluga, a kod većine sajmova ugovarane su istovetne usluge za koje ne postoji pokriće da su zaista realizovane pre plaćanja.

    U Ministarstvu privrede kažu da su izvršili nadzor nad dosadašnjim radom SIEPA i da su utvrđene brojne nepravilnosti o kojima su obavešteni nadležni državni organi.

    Tokom 2012. privrednici su u organizaciji SIEPA učestvovali na 16 sajmova, navode u Ministarstvu privrede. Ukupni troškovi, koji obuhvataju zakup prostora, štand, marketing i druge račune, iznosili su 1,3 miliona evra. U 2013. organizovan je nastup na 17 sajmova, a ukupan trošak iznosio je 1,6 miliona evra.

    Pojedini privrednici, koji su ranije izlagali na sajmovima u inostranstvu, zabrinuti su da će ovaj vid promocije srpske privrede prestati.

    U Ministarstvu privrede napominju da je plan sajamskih nastupa za 2013. realizovan, a da se za sledeću godinu traži modalitet zajedničkih nastupa na nacionalnom štandu, jer postoji ideja da se ta praksa zadrži.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE