Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Velike reči Charlie Chaplina koje malo ko zna

    Na današnji dan 1977. godine umro je Sir Charles Spencer Chaplin, mnogima najdraži lik pokretnih slika, šarmantnih brčića, krupnih nemirnih očiju i trapavog hoda. Ovo su reči koje nam je ostavio jedan od napoznatijih glumaca.

    Od Malog lutalice do Velikog diktatora i Grofice iz Hong Konga radni vek Charlie Chaplina je trajao 75 godina. Bio je ’sam svoj majstor’ – glumio je u svojim filmovima, pisao scenarija, režirao, komponovao muziku. Njegov život je i počeo od domova za nezbrinutu decu i beskućnika, a završio se neizbrisivim pečatom koji je ostavio na film i do sada najdužim aplauzom na dodeli Oskara koji je trajao čak 12 minuta. Chaplin je umro kao veoma bogat čovek.

    Charlie Chaplin je stvarao u burno vreme dva svetska rata i živeo je jednako buran privatan život. Američke vlasti su ga optuživale za saradnju sa komunistima, ženio se četiri puta mnogo mlađim ženama sa kojima je imao desetoro dece, filmovi su mu bili zabranjivani, na platnu je ismevao diktatore, bio je prvi glumac na naslovnoj strani Time magazina i iako je veliki deo karijere proveo u Americi umro je u Švajcarskog u 88 godini jer mu je bio zabranjen ulazak na američko tlo. Perfekcionista, izuzetno vredan i predan radu, duhovit i šarmantan, po rečima Marlon Branda ’najveći sadista’, jedan od osnivača kompanije United Artists Charlie Chaplin je u sebi nosio magnetizam i dečački šarm kojim je osvajao publiku. Svaki njegov film se bavi problemima kroz koje svako prolazi. Ovo su njegove reči:

    "Moje je detinjstvo bilo tužno, ali sada ga se sećam sa nostalgijom, kao sna."

    "Reči su jeftine. Najveća stvar koju možete da izgovorite je 'slon'."

    "Najtužnija stvar koju mogu da zamislim je da se naviknem na luksuz."

    "Neuspeh je nebitan. Treba biti hrabar i napraviti budalu od sebe."

    "Stalo mi je do ovoga što radim. Stalo mi je do svega što radim. Da znam bolje da radim nešto drugo, radio bih, ali ne znam."

    "Život je tragedija kada ga pogledate izbliza, ali iz daleka je komedija."

    "Ne čine život teškim usponi i padovi. Teškim ga čine budale."

    "Dan bez smeha je protraćen dan."

    "Ne mislim da sam zaslužio večeru dok ne obavim posao za taj dan."

    "Moj jedini neprijatelj je vreme"

    Čuveni govor iz filma Veliki diktator danas se smatra najinspirativnijim govorom iako je snimljen pre 73 godine. Sve što Chaplin u ulozi Hitlera izgovora u ovoj sceni važi i danas…

    „Žao mi je, ali ja nisam vladar. To nije moj posao. Ne želim da vladam i da bilo koga osvajam. Želim da pomognem svima. Takvi su ljudi – mi želimo da pomognemo, da živimo našu zajedničku sreću, a ne jad i nesreću. Ne želimo da mrzimo jedni druge ili preziremo. Na ovoj Zemlji ima mesta za sve i ona je dovoljno bogata da svakom obezbedi život. Način na koji živimo treba da bude slobodan i čudesan. Ali, izgubili smo put. Pohlepa je zatrovala ljudske duše… Razvili smo brzinu, ali smo sebe zaključali. Znanje je od nas načinilo cinike, a pamet nas je učinila teškim i neljubaznim. Mnogo mislimo, a malo osećamo. Više nego mašinerije treba nam ljudskosti. Više od pameti treba nam nežnosti i ljubaznosti. Bez toga život postaje nasilan i svi ćemo se izgubiti…“

     

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE