Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manje poklona ispod jelke

    Visina prosečnih pazara potrošača u Srbiji "plaši" trgovce da će čak i praznična potrošnja znatno potonuti u odnosu na prošlogodišnju jer, iako su cene nešto niže, kupovna moć je isuviše loša da bi se mogle očekivati veće razmere "praznične groznice".

    Uobičajeno uoči dočeka Nove godine trgovci se utrkuju sa akcijskim sniženjima i počekom od čak 300 dana, ne bi li privukli što veći broj potrošača. Najveći popusti, naravno, biće odobreni dan, dva uoči samog dočeka.

    Većina porodica Novu godinu dočekaće, po tradiciji, u kući, a za takvo slavlje potrebno je skoro pola prosečne zarade, odnosno oko 20.000 dinara, pišu Novosti.

    A, ako je suditi po prosečnim pazarima u našim trgovinama, trpeza većine građana neće biti bogata kao prethodnih godina. Prodavci strepe da će praznična potrošnja, zbog besparice, bar za petinu biti skromnija nego lane.

    Sve se više, kažu, oseća zabrinutost potrošača, čak i u novogodišnjoj kupovini. Do sada trgovci su se radovali praznicima na kraju i početkom godine, jer obično su im pazari i do 30 odsto veći.

    Iako su cene u novembru za 1,6 odsto niže nego lani, loša kupovna moć ne dozvoljava da se poveća njihova potrošnja. Platežna moć opada, tako da, ocenjuju stručnjaci, većina domaćinstava neće moći da za praznike izdvoji više novca.

    Manje pečenja i poklona

    Za predstojeća slavlja, pečenje je glavni izdatak, a kada se tome dodaju troškovi za razna sveža i dimljena mesa, delikates, kačkavalj, salate, dodatke za tortu ili kolače i piće treba izdvojiti još toliku "gomilu" para.

    Trgovine su u ovom delu godine tradicionalno dobro snabdevene svim vrstama svežeg mesa. Mnogi prometnici će na kraju 2013. oboriti cene nekim prehrambenim proizvodima između 10 i 15 odsto, pa čak i više.

    Za kilogram prasetine sada treba izdvojiti od 400 do 490 dinara, jagnjetine do 630, a za pečenicu od 990 do 1.680 dinara. Trgovci kažu da pravi juriš na rafove treba očekivati u ponedeljak i utorak, uoči samog dočeka Nove godine.

    Ni ispod jelke, procenjuju trgovci, neće biti toliko poklona kao prethodnih godina. Ovih dana najviše kupaca ima u prodavnicama igračaka, a šta će se naći u paketićima određuje novčanik. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE