65 miliona evra za naučno-tehnološki park

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  65 miliona evra za naučno-tehnološki park

  Vlada Srbije donela je odluku da u naredne tri godine investira oko 65 miliona evra za infrastrukturne projekte u naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

  “Cilj je da ova Vlada napravi iskorak od ekonomije zasnovane na investicijama koju danas imamo i takmičimo se sa zemljama okruženja u subvencijama, u ekonomiju zasnovanu na inovacijama”, rekla je Brnabić na otvaranju nove inovacione laboratorije u beogradskom naučno-tehnološkom parku.

  Kako je istakla, to sigurno neće moći da se završi u mandatu ove Vlade, ali ona mora da ima odgovornost da to uradi. “Kada dođemo do toga, srpska privreda biće konkurentna. To je vizija na kojoj radimo”, rekla je Brnabić.

  Brnabić je najvila da će naučno-tehnološki park iz Beograda pokušati da se “preslika” u Novom Sadu, na 29.000 kvadratnih metara, i sa poboljšanjima, kako bi se privukle veće kompanije, uključujući i one inovacione.

  Ona je dodala da se gradi i naučno-tehnološki park u Nišu, zajedno sa aneksom zgrade Elektronskog fakulteta, a praviće se i manji “start-ap inovacioni centri” u Čačku, Boru, Zaječaru i verovatno Kraljevu.

  “To će biti način da se njihovi obrazovani mladi ljudi vraćaju u svoje gradove i prave male firme”, konstatovala je Brnabić.

  Direktor Naučno-tehnološkog parka u Beogradu Gordana Danilović Grković rekla je da je tu naučnu ustanovu došlo 60 kompanija sa oko 500 inženjera, što je veliki potencijal koji Srbija ima.

  Ona je dodala i da je, kada se uključi više od 40 alumni-kompanija iz prethodnog programa, to brojka od više od 100 firmi sa 1.000 inženjera.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE