Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Umesto na društvo, fokus EU na `puku` proizvodnju

    Društvene nejednakosti biće glavni izazov za buduće evropske čelnike koji treba da pronađu "novu paradigmu rasta" fokusiranu na društvo, a ne na privredni rast, zaključak je izveštaja koji je za evropske institucije pripremio RAND Europe.

    Evropske nacije trebale bi na prvo mesto da stave zdravlje društava umesto stvaranja bogatstva, osnovna je poruka izveštaja pod nazivom "Evropski društveni izazovi: Analiza globalnih društvenih trendova do 2030. i njihov uticaj na EU", utemeljen na mišljenjima oko 200 stručnjaka.

    Novi model rasta je ono čemu bi EU trebala da teži kako bi se suočila s dugoročnim slabljenjem ekonomske snage. Evropa će morati da se pripremi za jako nizak rast BDP. Zemlje poput Kine i Indije će prestići EU, rekao je glavni autor istraživanja Stijn Hoorens.

    To znači da bi socijalni standardi i socijalna država mogli da pretrpe značajne udarce. Prosečni dohoci, ali i obrazovanje, zdravstvena zaštita i društvena inkluzija u budućnosti neće biti nešto što se podrazumeva, rekao je on  za evropski informativni portal EurActiv.

    U čitavom nizu problema koji se očekuju ističe se jačanje nejednakosti. Dok se nejednakost među evropskim državama smanjuje, unutar njih jača, zaključuje se u izveštaju.

    Evropske institucije fokusirale su se na rešenja koja se sastoje od jačanja solidarnosti među državama članicama ili zajedničkih programa za rešavanje zajedničkih problema, međutim postoji i suprotan trend u evropskim društvima, kazao je Hoorens.

    Nakon evropskih izbora u maju iduće godine biće formirana nova Komisija, a izveštaj joj preporučuje neke osnovne smernice, među kojima ulaganje u građane i zaštitu najslabijih, pripremu nove paradigme rasta fokusirane na dobrobit građana, ali ne na štetu poslovanja i prilagođavanja javnog sektora i vladinih institucija.

    Uopšteno, naglašavamo potrebu za širom perspektivom od pukog posmatranja rasta na nivou proizvodnje, jer društvene promene idu dalje od toga, rekao je Hoorens.

    Izveštaj su naručile sve tri evropske institucije i evropska diplomatska služba, kao jedan u nizu izveštaja o globalnim trendovima u idućih pet godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE