Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krstić: Koliko otkaza, toliko i novih zapošljavanja

    U narednoj godini biće bar jednak broj novih radnih mesta kao i otkaza, kaže ministar finansija Lazar Krstić koji smatra da situacija u zemlji nije takva da je uputno isplaćivati 13. platu u javnom sektoru.

    Zahtevi iz nekih javnih preduzeća za isplatu 13. plate, za Krstića su, kako je rekao, nezamislivi, imajući u vidu u kakvoj situaciji se zemlja nalazi, ali Ministarstvo finansija ne može nikom da naredi da se one ne isplaćuju.

    Ja sam se nadao da će u oktobru svi shvatiti kakva je sadašnja situacija. Nažalost, to očigledno nisu svi shvatili, rekao je Krstić na RTS.

    Pročitajte i>>>Vučić: Tražili su 13. platu, ali to ne dolazi u obzir

    Odgovarajući na pitanje da li će u 2014. biti više otkaza ili više zaposlenih, Krstić je podsetio da je odgovor na to pitanje sadržan u Fiskalnoj strategiji i izneo lično očekivanje da će biti jednak broj otpuštenih radnika i otvorenih novih radnih mesta.

    Otvaranje novih radnih mesta Krstić očekuje, pre svega, u privatnom sektoru, rekao je Krstić podsetivši da su socijalnim programom predviđena sredstva za otpuštanje najviše 20.000 radnika u narednoj godini.

    Taj broj, kako je rekao, zavisiće od privlačenja stranih investicija, stranih partnera, sprovođenja reformi u privredi i zdrava preduzeća postavimo na noge.

    Zbog toga nam treba novi Zakon o radu, ne samo zbog novih radnih mesta u privatnom, već i zbog povećanja efikasnosti rada u državnom sektoru, istakao je ministar, uz ocenu da novi zakon znači lakše zapošljavanje, pogotovo za one uspešne.

    Krstić je najavio da će novi Zakon o radu, u januaru 2014. biti u proceduri na sednici Vlade Srbije i ocenio da će taj zakon biti usvojen kroz dijalog zainteresovanih strana.

    "U prvih devet meseci 2014. mora da se definiše poreski sistem. U sledećoj godini nas čekuju reforme, a kada to jednom bude urađeno, to onda daje nadu i izvesnost i ako to uradimo do kraja sledeće godine, sa tim dolaze investicije i nova radna mesta", rekao je Krstić.

    Kada je reč o finansiranju Vojvodine, Krstić je za petak, 27. decembra, najavio sastanak Radne grupe na kome je potrebno definisati za šta je nadležna pokrajina i koliko joj je sredstava potrebno za to, u skladu sa Ustavom.

    Krstić je najavio da će u februaru početi zvanični razgovori sa MMF o eventualnom novom aranžmanu iz predostrožnosti, ocenjujući da taj aranžman treba Srbiji da obezbedi kredibilitet pred stranim investitorima i kreditorima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE