Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Top 100 – Apple vredi 490 milijardi dolara

    Kompanija Apple na tržištu vredi skoro pola biliona dolara i prva je na listi 100 kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom u svetu, na kojoj dominiraju američke firme, ali među prvih 20 su i tri švajcarske kompanije, Roche, Novartis i Nestle.

    Listu urađenu prema klasifikaciji koju je radio Ernst & Young, predvodi Apple, čija tržišna vrednost iznosi 490 milijardi dolara, što je ipak oko devet miijardi manje nego u 2012.

    Naftna kompanija Exxon beleži berzansku kapitalizaciju od 434 milijarde dolara, a sledi Google sa 363 milijarde.

    Kako prenosi švajcarski 20 minute, Roche beleži berzansku kapitalizaciju od 232 milijarde dolara i nalazi se na 11. poziciji u svetu. Sa sumom od 229 milijardi, Nestle je na 13, a Novartis na 18. mestu sa "cenom" od 212 milijardi dolara.

    Ova tri švajcarska giganta povećala su berzansku vrednost za 15 odsto na globalnom nivou, a samo američke kompanije su imale veći rast, odnosno 23 odsto. U ukupnoj klasifikaciji, Švajcarska je iza SAD, Velike Britanije, Kine, Nemačke, Francuske i Australije.

    U studiji se dalje navodi da američke kompanije i ove godine dominiraju sa stanovišta tržišne vrednosti, budući da 47 najvećih firmi na listi od 100 potiče iz SAD, što je za četiri više nego prošle godine.

    Što se evropskih kompanija tiče, među 100 najvećih se našlo 32, dva manje nego prošle godine i nijedna pritom nije među top 10, a kao razlog lošeg plasmana, autori studije navode finansijsku krizu, spori privredni rast i visoke cene energije. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE