Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I Srbija u Briselu razgovara o Južnom toku

    Srbija će učestvovati u razgovorima oko Južnog toka koji u januaru treba da se održe sa ministrima energetike svih zemalja učesnica u tom projektu, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović ističući da izgradnja gasovoda neće stati.

    Ona je istakla da će izgradnja Južnog toka ići po planu, ali je dodala da, kada se pogleda ugovor o tom projektu, jasno je da nije u skladu sa Trećim energetskim paketom Evropske unije.

    Odgovarajući na pitanje kakav će biti stav Srbije u razgovorima oko Južnog toka, ona je rekla da "ćemo u Briselu sesti i razgovarati onako kako budu radile i zemlje EU".

    "Mi smo poslednji na toj liniji, još nismo članica EU, ali ćemo svakako prilagoditi šta god je potrebno", rekla je Mihajlovićeva, ističući da je pitanje da li će uopšte biti potrebe da se bilo šta prilagođava.

    "Ovo su politička koškanja između Rusije i EU zbog Ukrajine", rekla je ministarka i ukazala da će Srbija novim zakonom o energetici, koji je u javnoj raspravi do kraja januara, u potpunosti primenjivati Treći energetski paket EU.

    Odgovarajući na pitanje zašto je Gazprom odobrio pozajmicu od 75 miliona evra Srbiji za osnivački ulog u zajedničkom preduzeću za Južni tok, umesto planiranog kredita uz državnu garanciju, ministarka je odgovorila da Srbija ne može sebi da dozvoli državne garancije i nova zaduživanja u 2014.

    Vlada Srbije je rebalansom budžeta jasno rekla da u 2014. nema garancija. Mi ne možemo sebi da dozvolimo nove garancije, ni povećanje zaduženja i nema razloga za to ako postoji neki drugi način, rekla je Mihajlović.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE