Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvoz u Nemačku milijardu evra

    Izvoz Srbije u Nemačku u prvih deset meseci je zabeležio rekordan rast i dostigao je iznos od milijardu evra, a deficit je smanjen na 345 miliona evra, objavila je Delegacija nemačke privrede u Srbiji.

    Kako se navodi u saopštenju, izvoz Srbije u Nemačku zabeležio je rekordan rast u trgovinskoj razmeni dve zemlje, a konstanto povećanja srpskog izvoza traje od 2009. godine.

    Prema podacima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomiju, ukupna robna razmena Srbije i Nemačke je od početka godine do oktobra iznosila 2,34 milijarde evra, od čega je nemački izvoz na srpsko tržiste bio 1,34 milijarde evra.

    Srbija je uspela da od 2008. i minusa od 968 miliona evra rapidno izbalansira svoje trgovinske odnose sa Nemačkom pa je deficit krajem oktobra iznosio 345 miliona evra, ističe se u saopštenju.

    Milan Vučković iz Delegacije nemačke privrede, napomenuo je da se sve značajniji rast izvoza u Nemačku beleži najviše zahvaljujući brojnim nemačkim preduzećima u Srbiji koja proizvode i izvoze upravo na nemačko tržište.

    Nekoliko značajnih nemačkih preduzeća još nisu do kraja realizovala investicione projekte, a neka su najavila proširivanje proizvodnih pogona i zato očekujemo da izvoz u Nemačku i narednih godina nastavi sa rastom, rekao je on.

    Vučković je ocenio da će dalje unapređivanje privrednih odnosa zavisiti i od sveukupnog popravljanja poslovnog ambijenta u zemlji koje obuhvata i donošenje modernog zakona o radu, od čega dobrim delom zavisi i dolazak novih investitora iz Nemačke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE