Srpske firme na Koridoru 11

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpske firme na Koridoru 11

  Predsednik kineske Shandong Hi-Speed Group Sun Lijang izjavio je da bi izgradnja dve deonice na Koridoru 11 u dužini od 50,2 kilometra, koja je poverena toj kompaniji, trebalo da se završi za manje od predviđenih 37 meseci, kao i da će biti ispoštovan dogovor o učešću srpskih firmi u ovom projektu.

  Sun je za današnje Večernje novosti rekao da lista srpskih kompanija, koje će izvesti najmanje 40 odsto radova, još nije zaključena, a da će partneri biti poznati tokom januara naredne godine.

  "Mi ćemo ispoštovati dogovor o učešću srpskih firmi na realizaciji ovog projekta", rekao je predsednik " Shandong Hi-Speed Group kojoj je poveren posao vredan 333,7 miliona dolara na izgradnji dve deonice na Koridoru 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

  "Naš je cilj da pomognemo srpskoj privredi da napreduje, da reši svoje probleme oko nezaposlenosti… Želimo da ovaj auto-put bude spona prijateljstva između dve zemlje i dva naroda. Kinesko tržište za izgradnju infrastrukture razvijeno je do vrhunca", rekao je Sun. On je naveo da ova firma, kao gigant, proširuje svoje poslove po svetu i radi u 106 zemalja.

  "To je jedan od razloga zašto smo se odlučili za Srbiju. A drugi, važniji, jeste to što smo uvek gajili duboko prijateljstvo prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Sun, dodajući da je posle 1990-ih godina Srbija prošla težak period u svojoj istoriji i kineski narod saoseća sa srpskim.

  "Volim Srbiju i kada donosim odluku o poslovanju kompanije prvo biram vašu zemlju kao destinaciju za investiranje", rekao je Sun.

  Kako navode "Novosti", Shandong je u ’trci’ za koncesiju, koja podrazumeva izgradnju deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege, kao i održavanje i korišćenje auto-puta od Obrenovca do Preljine. Tehnička ponuda „Šandonga“ prošla je u drugi krug izbora koncesionara.

  "Tri stvari smo ponudili srpskoj vladi", navodi Sun precizirajući da su to najpovoljniji uslovi, najbolji kvalitet i tehnologiju, kao i svoj imidž.

  "Vaše nadležno ministarstvo pokrenulo je postupak provere naših referenci. Vreme trajanja koncesije, koje ćemo ponuditi, poslovna je tajna. Ali, ukoliko naša firma dobije tu koncesiju, mi ćemo sa srpskom vladom formirati zajedničko preduzeće i zajedno upravljati tim projektom. Zainteresovani smo i za ostale projekte koji su od vitalnog značaja za razvoj srpske privrede i društva", rekao je predsednik kompanije.

  Za šest godina Shandong je povećao ukupni kapital sa šest milijardi juana na 280 milijardi, što je prevedeno u dolare povećanje sa milijarde na 48,6 milijardi. Ovu godinu kineski gigant završava sa operativnim prihodom od 7,5 milijardi dolara i profitom od oko jedne milijarde.

  Shandong je čuven po izgradnji najdužeg mosta preko mora u dužini od 42 kilometra. Zahvaljujući tom projektu, Sun Lijang dobio je u junu ove godine priznanje u Americi za najbolji most na svetu, a kineska javnost ga je proglasila jednom od 10 najuticajnijih ličnosti u ovoj godini.

  "Vrlo je teško dobiti takvo priznanje, biti među prvih 10 od ukupno 1,3 milijarde Kineza", navodi Sun dodajući da to nije priznanje samo njemu, već celoj kompaniji.

  Kineska Shandong Hi-Speed Group započela je 24. decembra pripremne radove na izgradnji autoputa na Koridoru 11, na deonici Obrenovac-Ljig.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE