Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija ulaže 5 milijardi evra u Srbiju

    Rusija će u naredne dve do tri godine uložiti u Srbiji oko pet milijardi evra, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin i poručio da oko različitih stavova vezanih za Južni tok "nema mesta histeriji".

    Glavna je stvar da su se u protekloj godini Srbija i Rusija opredelile za realizaciju investicionih i infrastrukturnih projekata takve veličine, koji nisu viđeni od ranije, u iznosu oko četiri milijarde evra, precizirao je Čepurin u intervjuu za novi broj Geopolitike.

    To su Južni tok od 1,9 milijardi evra, to su ulaganja Gazprom nafte i NIS od 1,5 milijardi, kao i rekonstrukcija železničkih pruga Srbije sa ulaganjima od 600 miliona evra, objasnio je Čepurin.

    Tu su i projekti elektroenergetske kompanije Silovije mašini i niza visokotehnoloških kompanija, dodao je Čepurin, ističući da i Lukoil razmatra mogućnost ulaganja do 500 miliona evra, što sve ukupno iznosi oko pet milijardi evra.

    Gasovod Južni tok, kao najveći projekat u Evropi protekle decenije, sasvim je prirodno da izaziva veliki interes, jer postoje konkurentske države i kompanije koje znaju šta ovaj projekat znači, i verovatno i one žele nešto slično, ocenio je Čepurin.

    Upitan o različitim tumačenjima i stavovima o izgradnji Južnog toka, Čepurin je odgovorio da "nema mesta histeriji i da ne postoji baš nikakav razlog da se bilo ko i bilo čega plaši, jer to je jedan veliki projekat od koga svi mogu da imaju koristi, a niko štete".

    Na pitanje o nameri Srbije da nabavi rusko naoružanje i vojne avione, Čepurin je odgovorio da se nastavljaju razgovori o sistemima protivvazdušne odbrane.

    Treba odrediti šta je zemlji konkretno potrebno, može li za to da obuči ljude i zatvori finansijsku konstrukciju, jer su oružja kakva su MiG-29 i sistemi S 300 i S 400 veoma skupi, napomenuo je Čepurin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE