Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najstarijoj banci na svetu preti nacionalizacija?

    Deoničari najstarije banke u svetu, italijanske Monte dei Paschi di Siena, odobrili su tokom vikenda povećanje kapitala banke za 3 milijarde evra, ali tek u maju, što je izazvalo neizvesnost oko toga hoće li ta banka morati biti nacionalizovana.

    Glavni deoničari te treće po veličini italijanske banke odbili su plan spašavanja, koji je predviđao prodaju tri milijarde evra vrednih deonica u januaru. Umesto toga, nužno povećanje temeljnog kapitala odgodili su iza 12. maja.

    Predsednik upravnog odbora te banke Alessandro Profumo, inače bankar s međunarodnim ugledom i nekadašnji čelnik UniCredita, mogao bi dati ostavku nakon tog, dosad nezabeleženog sukoba s najvećim deoničarem, Fondazione Montepaschi, dobrotvornim fondom blisko povezanom s lokalnim političarima. Ostavku bi mogao dati i izvršni direktor banke Fabrizio Viola.

    Profumo i Viola već su osigurali podršku grupe banaka koje bi garantovale za izdavanje prava, ali pod uslovom da se povećanje temeljnog kapitala sprovede do kraja januara.

    Pažnja se sad usmerava na Rim, gde i ministarstvo privrede, koje nadgleda fondove banaka, i italijanska centralna banka, pomno prate tok zbivanja.

    Ta najstarija svetska banka, osnovana 1.472 godine, treba sakupiti od investitora gotovinu kako bi vratila 4,1 milijardu evra državne pomoći, dobijenu ranije ove godine, i tako izbegla nacionalizaciju. Poslovanje te banke pogodili su dužnička kriza u eurozoni i gubici u trgovanju derivatima.

    Povećanje kapitala banke deo je plana restrukturiranja, koji je dogovoren s Evropskom komisijom.

    Portparol  italijanskog ministarstva finansija u nedelju je za agenciju ANSA izjavio da je prioritet vlade da se novac poreskih obveznika vrati, te da Rim nije zainteresovan za nacionalizaciju Monte Paschija.

    Fond Fondazione Montepaschi, najveći deoničar u Monte Paschiju, ima 33,5 odsto udela u vlasničkoj strukturi banke. Njena čelnica Antonella Mansi izjavila je da bi povećanje kapitala u januaru znatno umanjilo vlasnički udeo fonda u banci, te joj na kraju ne bi ostalo gotovo ništa za prodati kako bi podmirila vlastite dugove, koji se kreću oko 340 milijuna evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE