Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekordna inflacija Latinske Amerike: 56 odsto u Venecueli

    Inflacija u Venecueli dostigala je 56,2 odsto 2013. godine što je godišnji rekord Latinske Amerike, ali se trend promenio u poslednja dva meseca, posle vladinih mera za kontrolu cena, saopštile su vlasti u ponedeljak.

    Inflacija se, sa 5,1 odsto oktobra, usporila na 4,8 odsto novembra i na 2,2 odsto decembra, saopštila je Centralna banka.

    U govoru u ponedeljak novinarima, predsednik Nikolas Maduro je rekao da je godišnja stopa inflacije ukupno 56,2 odsto, dok je 2012. Godine bila 20,1 procenat.

    Poslednja godišnja projekcija vlasti bila je 54,3 odsto.

    Kao i ranije, Maduro je skok cena objasnio "ekonomskim ratom" opozicije, privatnog sektora i njihovih pristalica u inostranstvu, bez kojih bi Venecuela, kako je rekao, imala "jednocifrenu inflaciju".

    Pošto je novembra dobio od Skupštine puna ovlašćenja da se bori protiv ekonomske krize i korupcije, predsednik Venecuele je preduzeo niz mera da zavede kontrolu komercijalnih zakupnina, cena aparata za domaćinstvo, odeće, vozila, nameštaja i igračaka.

    Pripadnici snaga bezbednosti su otpremljeni da u trgovini nadziru sprovodjenje tih novih pravila, a prestupnicima smesta preti zatvor.

    Ministar privrede Nelson Merentes priznao je oktobra da je 2013. godina "znatnog poremećaja privrede" Venecuele, nestašice robe široke potrošnje i odmetnute inflacije.

    Mnogi ekonomisti pripisuju inflaciju strogoj kontroli deviznog kursa zavedenoj 2003. i fiksiranom kursu dolara koji je zato dostigao devet puta veću cenu na crnom tržištu.

    Pored toga, rast cena je ove godine podstaknut nestašicama, a Centralna banka saopštila je novembra da privredni rast ne može dostići očekivania tri odsto 2013. gopdine. U prvom polugodištu, rast je bio 1,6 odsto.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE