Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovako bi vam mudri Sokrat otkrio jedinu tajnu uspeha

    Mnogi će potvrditi da je atinski mislilac Sokrat (470 p.n.e – 399 p.n.e) bio jedan od najmudrijih ljudi koji su hodali ovom Zemljom. Njegove ideje i razmišljanja o ispravnom i pogrešnom, vrlinama, sreći, znanju, omladini, učenju ne znaju ni za vreme ni za društvena uređenja niti ih se tiču postojanje interneta. I danas bi vam Sokrat rekao da loše radite samo zato što ne znate (iz neznanja), da morate u svemu biti umereni, da jedino na šta u životu treba da se fokusirate je vaš lični razvoj a ne gomilanje bogatstva, da sve morate da preispitujete, da morate da postavljate pitanja i da pokrećete debate.

    A, kako je Sokrat gledao na uspeh i kako ga je definisao?

    Postoji priča (Sokrat nije ostavio spise, ali su njegovi učenici pisali o razmišljanjima svog učitelja) da se Sokratu obratio mladić sa željom da mu ovaj mudar čovek otkrije tajnu uspeha. Sokrat ga je odveo do reke i rekao mu da uđe u vodu do vrata. Mladić je poslušao i ubrzo mu se glava našla zaronjena u vodi – učitelj ga je uhvatio za kosu, potopio i držao pod vodom. Ovaj je izdržao koliko je mogao bez vazduha i ubrzo je počeo da se bori, trza i otima sa željom da izroni i uzme vazduh. Sokrat ga je pustio i odmah zatim upitao:

    „Šta si najviše od svega želeo dole, pod vodom?“

    „Vazduh“,odgovorio je mladić.

    „To je tajna uspeha. Kada uspeh u bilo čemu želiš toliko koliko si želeo vazduh glave zaronjene u vodi, do njega ćeš i doći. Nema druge tajne“,odgovorio je Sokrat.

    Baš kao što vas nećete bogzna koliko ogrejati mali plamen, tako ni mala želja ne može doneti velike rezultate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE