Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ekonomski skok u rukama neimara

    Ako Srbija reši status građevinskih firmi i od njih formira zdrava preduzeća, može da nastavi sa ekonomskim skokom. Ministarstvo građevinarstva obezbedilo je investicije od oko tri milijarde evra, od kojih se već realizuje 700 miliona, a u toku su tenderi za radove vredne još toliko novca.

    Kako za Novosti kaže ministar građevinarstva Velimir Ilić, nije tačno da se u Srbiji ne gradi i da nema posla. Ali, tačno je, tvrdi on, da danas za radove na dve deonice Koridora 11 uslove ispunjavaju samo dve srpske firme.

    Većina građevinskih preduzeća je u stečaju ili pred stečajem, mnoge su likvidirane, zato sada veći broj ministarstava mora da se uključi u rešavanje problema, koji su pre svega pravne i finansijske prirode.

    Država hoće da gradi stanove preko svoje Direkcije, ali kupovna moć stanovništva je niska. Mnogo je podstanara i realno, potreba postoji, ističe Ilić.

    Moramo da imamo jednu nacionalnu banku, koja će da kreditira izgradnju. Visokogradnja je samo jedan segment koji pokreće veliki broj industrijskih grana. Čekamo da Ministarstvo privrede završi posao sa ličnim kartama preduzeća i predloži rešenja.

    U teškoj situaciji su i putarske firme, odnosno niskogradnja. Crno tržište je uzelo maha i radnika na crno ima i na velikim infrastrukturnim projektima.

    Moramo da rešimo status preduzeća, da vidimo dugovanja, šta može da se otpiše, reprogramira, da vidimo koja preduzeća imaju perspektivu, pa nije isključena ni mogućnost formiranja nove zdrave građevinske firme.

    Nismo mi krivi što je pet najvećih putarskih preduzeća kupio jedan čovek, doveo ih do stečaja pa sada niko ne može da im dodeli posao, kaže Ilić, ističući da se mora rešiti i pitanje imovine tih firmi, koja je uzeta pod nadzor suda za organizovani kriminal.

    Prema tvrdnji potpredsednika Građevinske industrijske komore Gorana Rodića, kada je reč o visokogradnji, konačno bi trebalo da krene izgradnja 10.000 stanova za izbeglice iz donacije od oko 350 miliona evra. To bi bilo od velike pomoći našoj viosokogradnji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE