Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS investira milijardu evra

    Elektroprivreda Srbije planira ove godine investicije od sto milijardi dinara ili oko milijardu evra, a u saradnji sa partnerima iz Kine, Rusije, Kanade, Češke predviđaju se još više od tri milijarde evra vredna ulaganja, od kojih brojna počinju ove godine.

    Za ova ulaganja nema vremena za čekanje, jer investicioni ciklus u energetici je dug, a izgradnja novog proizvodnog kapaciteta je veoma složen projekt koji zahteva godine.

    Plan investicija za 2014. predviđa da se investicije prioritetno usmere na održavanje nivoa proizvodnje, ali i na projekate koji treba da omoguće povećanje i sigurnost proizvodnje, sigurnost snabdevanja, ali i unapređenje zaštite životne sredine.

    Pročitajte i>>>EPS u 2013. rekordno, 2014. u znaku velikih promena

    Među ključnim investicijama je i izgradnja reverizibilne hidroelektrane Bistrica. Vlada Srbije je usvojila platformu za pregovore koji treba da počnu već tokom ovog meseca. Rok za završetak radova je 2020, a investicija je vredna 600 milona evra.

    Pročitajte i>>>EPS izvezao struju za 150 miliona evra

    Za projekat TE Štavalj urađen je novi elaborat i koncept biznis modela sa zainteresovanom češkom kompanijom Alta. Ukupna investicija, koja podrazumeva i proširenje kapaciteta rudnika Štavalj i prenosnog sistema, procenjena je na 715 miliona evra, a čitav posao trebalo bi da se okonča do 2021.

    Među prioritetnim ulaganjima je i Kostolac. Sa kineskom kompanijom CMEC potpisan je ugovor vredan 715,6 miliona dolara koji predviđa izgradnju trećeg bloka TE Kostolac i proširenje kopa „Drmno“. Novi blok treba da počne sa radom do kraja 2019.

    Kako kaže direktor Kostolca Dragan Jovanović, početak radova se očekuje krajem ove ili početkom naredne godine, rok za završetak je 58 meseci, a taj blok će omogućiti da Srbija dobije dodatnih 2,5 milijardi kilovat sati.

    Projekat reverzibilne HE Đerdap 3, spada u projekte od regionalnog značaja za čiju realizaciju je neophodna saglasnost Rumunije. Za projekat je potpisan Memorandum o razumevanju sa nemačkim REV, a zainteresovanost je pokazalo i više kineskih kompanija, navode u Ministarstvu energetike.

    Samo za remonte i održavanje na proizvodnim kapacitetima u elektranama i rudnicima ove godine EPS planira da uloži 18,577 milijardi dinara. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE