Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU `zamrzla` Češkoj 3,7 milijardi evra dotacija

    Evropska unija ponovo je Češkoj obustavila isplatu dotacija iz evropskih fondova, u vrednosti od 3,7 milijardi evra za program "Biznis i inovacije", zbog mogućeg sukoba interesa i lošeg sistema kontrole koji omogućava zloupotrebe.

    Ako ne uspe da se dogovori sa Evropskom komisijom, Češkoj preti kazna, i veći deficit državnog budžeta, jer će morati da isplati u celini neke od projekata koje je odobrila, iako za njih EU neće dati novac.

    Na videlo su izašle ogromne mahinacije nakon hapšenja poslanika i predsednika regionalnih vlasti Davida Rata, 2012. godine, u trenutku kada je primao mito.

    Češka javnost je za pretnju da su ugroženi već odobreni projekti saznala tek danas iz medija, dok je prema pisanju lista, vlada u ostavci premijera Jiržija Rusnoka o tome bila obaveštena još u avgustu prošle godine.

    Glavni problem operacionog program "Biznis i inovacije" jeste to što je kontrolu projekata i trošenja evropskog novca Ministarstvo inudstrije i trgovine, odgovorno za taj program, poverilo 2009. godine Privrednoj komori Češke.

    Prema analizi Evropske agencije za borbu protiv zloupotreba, pošto su članovi Privredne komore i preduzeća koja dobijaju evropske dotacije u sukobu interesa, nije isključeno da su isplaćene stotine miliona evra za projekte koji ih uz temeljniju kontrolu ne bi dobili.

    Češko Ministarstvo za regionalni razvoj nada se da bi problemi sa kontrolom mogli da se u dogovoru sa EK ipak reše, a da se novac za deo projekata u spornim programima, koji će biti plaćen iz budžeta Češke, ipak refundira od EU tokom 2015. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE