Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Region daleko od oporavka, Srbija najranjivija

    Srednja, istočna i jugoistočna Evropa na putu je tek mlakog privrednog oporavka u ovoj godini, pri čemu će zaostajati za ostalim tržištima u razvoju, uprkos oporavku većih zapadnih trgovačkih parnera, poručuju iz Međunarodnog monetarnog fonda.

    Očekujem da će rast biti negde oko 2,5 odsto u 2014. godini, u poređenju s procenjenim rastom u 2013. od oko 1,75 odsto, kazao je za Reuters Aasim Husain, zamenik direktora MMF Odeljenja za Evropu.

    Istovremeno, Husain je iskazao zabrinutost u vezi rastućih nenaplativih kredita koji po njegovim ocenama prigušuju potencijalni rast u regionu.

    Nova Evropa je i dalje prilično daleko od snažnog oporavka, kazao je Husain, izdvajajući među glavnim razlozima slabije kapitalne tokove od pretkriznog perioda, gomilanje kapitala kod stranih banaka koje dominiraju u regiji, kao i nastavak slabih ulaganja.

    Upozorio je, takođe, da zemljama s velikim fiskalnim i budžetskim neravnotežama i dalje preti opasnost od šokova na tržištima, obzirom da centralne banke u razvijenim zemljama polako odustaju od vrlo popustljivih monetarnih politika.

    Za zemlje izraženo ranjive na spoljne faktore, one u kojima su reakcije bile snažne sredinom 2013, Tursku, Ukrajinu, Srbiju, očekivao bih da će i u budućnosti biti ranjivije, napominje Husain.

    "Dodao bih i one s najvećim potrebama za fiskalno finansiranje, pri čemu mislim na Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju i Ukrajinu, te privrede su ranjivije i, u najmanju ruku, suočavaju se s rizikom novih previranja budu li tržišta ponovo bez dublje procene reagovala na buduća smanjenja podsticaja", tumači Husain.

    S druge strane, povlačenje nestandardnih mera verovatno će ići ruku pod ruku s ubrzavanjem rasta koje će ići na ruku svima i pomoći će da seamortizuje uticaj viših kamatnih stopa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE