Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prosečna plata u Hrvatskoj 713 evra

    Prosečna neto plata u Hrvatskoj u četvrtom kvartalu prošle godine, zajedno s bonusima i prazničnim dodacima, iznosila je 5.438 kuna ili 713 evra, što je 0,6 odsto više nego u trećem tromesečju, pokazuju zvanični podaci.

    Bez ovih dodataka, prosečna plata u poslednjem lanjskom kvartalu u odnosu na prethodni, pala je 0,4 odsto na 705 evra, preneo je portal Biznis.hr.

    Najplaćenija zanimanja su u oblasti tehnologije i razvoja i telekomunikacija, sa 96, odnosno 47 odsto višom platom od prosečne. Najmanje plate primili su radnici u pomoćnim zanimanjima i u drvnoj industriji, i to 40, odnosno 34 odsto manje od proseka.

    Podaci servisa MojaPlaća.hr pokazuju da muškarci imaju u proseku sedam odsto višu platu od žena, kao i da zaposleni sa završenim fakultetom u proseku zarađuju 50 odsto više od osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završene magistarske studije ili doktorat povećavaju platu u proseku 102 odsto u odnosu na srednju stručnu spremu.

    Plate u privatnim firmama u stranom vlasništvu veće su 18 odsto od proseka, a najniže su u privatnim firmama u pretežno domaćem vlasništvu. U državnim preduzećima plate su više od proseka tri odsto, a u javnoj i lokalnoj samoupravi jedan odsto.

    Kako navodi portal, više se isplati raditi u velikim kompanijama. Tako su u firmama s manje od 10 zaposlenih plate 14 odsto ispod proseka, a u preduzećima sa 50 do 250 zaposlenih su oko proseka. U kompanijama sa više od 250 zaposlenih zarade su oko pet odsto veće od prosečnih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE