Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Direkcija vraća kaparu kupcima stanova

    Građevinska direkcija Srbije vratiće kaparu kupcima koji nisu dobili subvencionisane kredite u 2013. godini za stanove u naseljima Stepa Stepanović i Dr Ivan Ribar u Beogradu.

    Svi kupci stanova koji su, u takozvanom vakuum periodu, pretežno u novembru sklopili ugovore, a nisu uspeli da realizuju subvencionisane stambene kredite zbog obustave sredstava, mogu da se obrate skupštini GDS sa zahtevom za raskid ugovora i povraćaj sa obrazloženjem, rekla je Tanjugu predstavnica Direkcije Katarina Konc.

    Prema njenim rečima, Skupština GDS će se izjasniti o svakom pojedinačnom slučaju, ali stav menedžmenta GDS je takav da kupcima treba vratiti kaparu.  Reč je o kupcima koji su kaparisali stanove, u iznosu od pet odsto vrednosti nekretnine, a država je u međuvremenu obustavila program subvencionisanja stambenih kredita.

    "GDS na osnovu ugovora ima pravo da zadrži kaparu, ali pošto su ovo specifične okolnosti, smatramo da bi bilo korektno da se njima vrati novac", naglasila je Konc, dodajući da još nije bilo zahteva za povraćaj i da GDS nema precizne podatke o kom broju kupaca je reč.

    Postoji i drugi način rešavanja tog problema, a to je da kupci mogu da se obrate GDS za beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti stana za sve koji kupuju prvi stan i imaju pravo na povraćaj PDV.

    GDS pozajmicom u vrednosti od 9,1 odsto vrednosti stana omogućava kupcu da uz samo 10,9 odsto sopstvenih sredstava obezbedi učešće. Stopa PDV na stanove je od 1. januara povećana sa osam na 10 odsto tako da će maksimalan iznos pozajmice kupcu prvog stana iznositi 9,1 odsto.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE