Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema napretka u primeni okvira za obnovljive izvore energije

    Srbija nije ostvarila napredak i stalno kasni u praktičnoj primeni okvira za obnovljive izvore energije, navodi se u usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Srbije za 2013. godinu, koja je svojevrsna ocena evrointegracija.

    Kako se navodi u saopštenju Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), u rezoluciji se primećuje da Srbija zaostaje za drugim zemljama kandidatima u korišćenju obnovljivih izvora energije i izražava zabrinutost zbog toga što ciljevi za obnovljive izvore energije za 2020. u Srbiji neće biti ispunjeni.

    Takođe, Evropski parlament naglašava potrebu za transparentnošću u postupcima savetovanja vlade i žali zbog neuspeha vlasti Srbije u vođenju računa o stavovima međunarodnih finansijskih institucija pri usvajanju Modela ugovora o otkupu električne energije (Power Purćasing Agreement – PPA).

    Izražava se žaljenje zbog toga što je postignuto vrlo malo napretka u oblasti životne sredine i klimatskih promena, te se pozivaju vlasti Srbije da što je brže moguće usvoje sveobuhvatnu strategiju za klimu u skladu s ciljevima EU-a.

    CEKOR zato poziva sve domaće institucije da svojim radom ne dozvole da se Srbija kritikuje zbog izostanka napretka i stalnog kašnjenja u implementaciji obnovljivih izvora energije, životne sredine i klimatskih promena, kao što je to izraženo u danas usvojenoj Deklaraciji Evropskog parlamenta.

    "U tom smislu, smatramo da bi nastavak javne rasprave o Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030. u Skupštini Srbije bio prilika da se kvalitativno poboljša ovaj dokument", smatraju u CEKOR-u.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE