Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od 1. jula elektronske prijave poreza

    Poreska uprava predtavila novi elektronski sistem podnošenja poreskih prijava koji je od 2014. obavezan za prijavu poreza i doprinosa za zarade i prijavu i odjavu zaposlenih, a koji će od 1. jula važiti za sve ostale prijave.

    Kako je kazao Saša Dulić iz Poreske uprave, obveznici za prijave zarada i zaposlenih imaju prelazni rok do 1. marta da se prilagode novom načinu podnošenja poreskih prijava na portalu e-porezi.

    Od 1. jula PU će imati četiri velika elektronska servisa: za PDV, za poreze i doprinose koji 1. marta počinju da funkcionišu, kao i akcize i porez na dobit. Od tog datuma, ovi servisi će biti obaveza za sve i neće imati papirnu alternativu, kazao je Dulić na predstavljanju u Privrednoj komori Beograda.

    Elektronski servisi nisu reforma poreske politike, već se samo povećava efikasnost poreskog sistema, objasnio je on i dodao da će postojati neki poreski oblici koji će još funkcionisati preko papira, ali u malom broju.

    Prema njegovim rečima poreske elektronske prijave moći će da podnose direktori lično ili ovlašćeni knjigovođa sa svojim digitalnim sertifikatom.

    Korist za državu i privredu od elektronskih prijava, kako je naglasio, biće višestruke, odnosno zaposleni će u svakom momentu moći da provere da li im poslodavac uplaćuje doprinos, a zbog objedinjene naplate svi korisnici će biti procentualno jednako namireni ukoliko neki obveznik plati manje nego što je trebalo.

    Direktor funkcije za računovodstvo Telekoma Srbija Jasna Smiljanić kazala je da je to preduzeće među prvim većim kompanijama u državi prilagodilo poreske sisteme za elektronsko podnošnje poreskih prijava.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE