Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Imovina sa `doboša` po mizernim cenama

    Imovina oduzeta zbog neisplaćenih kredita i lizinga, može se na licitacijama otkupiti po izuzetno povoljnim cenama. Među stanovima, kućama, uređajima i mnogim drugim "artiklima", najtraženiji su automobili koji uvek nađu novog vlasnika.

    Na specijalizovanom portalu Doboš.rs poslednje četiri godine našlo se hiljade automobila, kuća, stanova. Da bi naplatili svoje, banke i lizing kuće prodaju i kancelarijski inventar, pohabani nameštaj, pica peći, aparat za pravljenje limunade, a jednom prilikom na „Dobošu“ su bile i domaće životinje.

    Portal je počeo da radi 1. marta 2010, iz potreba da se stvori jedinstveno onlajn tržište predmeta na javnoj prodaji i predmeta vraćenih sa lizinga i na taj način poveća transparentnost procesa samih javnih prodaja, kažu u ovom portalu, koji mesečno ima 75.000 poseta.

    Ko ažurnije prati, a ima novca, može dobro da pazari. Pre tri dana, na sajtu se pojavio oglas u kome banka prodaje stan od 129 kvadrata u Valjevu za samo 8.400 evra. Naravno, prodaja se obavlja usmenim i javnim nadmetanjem, pa će verovatno krajnja cena biti veća.

    Među 710 oglasa za prodaju nekretnina, koliko ih je trenutno na „Dobošu“, najviše je sa teritorije Beograda, čak 108. U određenom broju slučajeva ti stanovi sa javne licitacije su povoljniji, jer banka naplaćuje samo visinu preostalog duga.

    Frižideri, televizori, klima-uređaji, računari, fotokopir aparati se mogu pazariti od 20 do 70 evra, u slučaju da ste jedini zainteresovani kupac. I posrnula građevinska industrija se našla na licitaciji. Oduzeta teška mehanizacija nudi se po malo „jačim“ cenama.

    Automobili su najtraženiji, jer je uglavnom reč o vozilima starosti do pet godina. Mesečno, u proseku, na „Dobošu“ se nađe 51 vozilo, a isto toliko se proda. Pod „ostalo“, deo robe u oglasima je kao sa buvljaka. Za mizerne svote novca, prodaje se pokućstvo.

    Većina oglasa se uklanja usled realizacije prodaje. Međutim, nije retko da se uklone jer je pronađen način da se dug sanira i da do same prodaje ipak ne dođe, objašnjava Ivan Manevski iz „Doboša“.

    Kada se radi o prodaji putem neposredne pogodbe, tu važe tržišni uslovi i cene prate opšta tržišna kretanja.

    Međutim, kod prodaja putem licitacije je moguće realizovati kupovinu po nižim cenama s obzirom na to da zakon dozvoljava da se na prvoj zakazanoj javnoj prodaji početna cena formira na nivou od 60 odsto procenjene vrednosti, odnosno na nivou od 30 odsto procenjene vrednosti, ako se radi o ponovljenoj prodaji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE