Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da pravilno stojite i šta imate od toga?

    Loše držanje vas slabi mentalno i čini da se osećate umorno. Pravilno držanje vas mentalno aktivira, brže razmišljate, preduzimljivi ste i vredni, a samim tim imate više samopouzdanja.

    Koliko ste samo puta za nekoga ko stoji povijeno, krivo ili pogrbljeno pomislili da sa njim nešto nije u redu? Ili ima zdravstveni problem, ili je nesiguran u sebe ili je samo nemaran prema svom telu. Svakako na vas nije ostavio pozitivan utisak.

    Nepravilno držanje ne znači samo potencijalni problem sa kičmom, karlicom ili stopalima. Ovakvo držanje (pogrbljeno, opušteno, ’malaksalo’ sa rukama u džepovima, nakrivljeno u stranu) šalje poruku da niste dovoljno sigurni u sebe i da vam nije stalo do sebe i svog tela (kako će vam tek stati do drugih?).

    Pravilno stajanje, hod i sedenje se može naučiti za veoma kratko vreme. Samo je u početku potrebno osvestiti svoje telo, osetiti šta znači biti u pravilnom položaju, i vremenom će postati navika koje nećete biti ni svesni (ali će zato okolina primetiti i te kakvu pozitivnu promenu).

    Kako da znate da stojite pravilno?

    Zauzmite pozu sa stopalima u širini ramena. Stanite stabilno. Zatim se lagano naginjite napred tako da osetite celu težinu tela na prstima. Zatim se polako naginjite unazad (kao da balansirate) i celu težinu prebacite na pete. Bitno je da budete opušteni, da ramena povučete unazad, a grudni koš isturite napred. Imaćete osećaj da vam telo ’visi’ i da kičma nosi celu težinu. U ovoj pozi se polako vraćajte kako biste se oslonili na cela stopala. Poza koju ćete zateći je pravilno držanje sa pogledom ispred sebe i bradom paralalenom sa podom. Ruke nikako ne idu u džepove, već pored tela (sa rukama u džepovima telo je uglavnom ’oklembešeno’).

    Kako da pravilno hodate?

    Pošto stojite pravilno, osvestili ste osećaj kada vaše telo zauzima pravilnu pozu, zakoraknite. Jednom nogom zakoračite od pete ka prstima i u isto vreme se odupirite prstima druge noge, kao da se odgurujete. I svaki sledeći korak tako s tim da, dok hodate, vodite računa da težinu tela osećate u srednjem delu stopala. (Ako brže hodate, dodajte samo pokrete ruku koje su u laktovima savijene pod 90 stepeni i to bez šaka stisnutih u pesnice).

    Provereno je i dokazano da za kratko vreme možete da naučite da pravilno i stojite i hodate. U početku, kad god možete, mislite o tome i korigujte telo. Videćete da će, kako dani prolaze, biti sve lakše i sve ćete manje misliti o pravilnom držanju tela, a za mesec dana imaćete sasvim novo, zdravo i pravo držanje.

    (Ovo su saveti Charu Chondre, instruktora joge i autora knjiga o jogi i značaju pravilnog držanja)

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE