Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci: KAP je staro gvožđe

    Nakon raspisivanja novog tendera za prodaju imovine KAP-a, sa gotovo upola smanjenom početnom cenom koja sada iznosi 28 miliona evra, ostaje da se vidi da li je Kombinat bliži potencijalnom stateškom partneru.

    Stečajni upravnik Veselin Perišić je optimista jer je u prvom krugu prodat bazen crvenog mulja tivatskoj kompaniji Politropus alternative na čijem čelu je Ukrajinac Roman Denkovič. On je, prema podacima iz privrednog registra, vlasnik sa 30 odsto učešća, dok preostalih 70 odsto pripada offshore kompaniji Sendipuls.

    Denkovič tvrdi da će od crnogorske crne ekološke tačke napraviti pogon za reciklažu otrovnog mulja i praviti građevinski materijal. U taj projekat će, kako je najavio, uložiti 50 miliona evra i zaposliti oko 300 radnika. Ugovor sa Denkovičem, koji je za bazen ponudio 100.000 evra, trebalo bi da bude potpisan narednih dana.

    Perišić, međutim, nije kazao kakve je garancije ponudio Denkovič, izuzev lepih reči. O poslovnim aktivnostima Politropus alternative i Denkoviča u Crnoj Gori se malo zna. Ono što je dostupno na internetu je da se njegova kompanija bavi hotelskim biznisom u Bijeloj.

    Upravo prodaja bazena crvenog mulja, kojima preti prelivanje, i njihovo izuzimanje iz imovine KAP, razlog je stečajnom upravniku za optimizam da bi se u drugom krugu mogli javiti zainteresovani kupci kojima je prepreka bio upravo ovaj ekološki problem.

    Iako je Perišić nagovestio da očekuje poboljšanu ponudu nemačkog HGL, iz ove kompanije su najavili da se neće ponovo javiti na tender. Prema rečima direktora Daniela Klutinga, oni su zainteresovani za neku drugu industrijsku imovinu, u Crnoj Gori ili regionu, gde bi realizovali svoju investiciju od, kako tvrde, 700 miliona evra.

    Ovakve najave, kao i namera Nemaca da, kako su napisali u ponudi, zaposle 3.000 radnika, nisu bili dovoljni da pobede na tenderu jer su ponudili svega 5.100 evra za imovinu.

    Kluting je objasnio da je imovina KAP staro gvožđe, a rušenje objekata koštalo bi više nego što će dati za njenu kupovinu. On je ranije pojasnio da je plan HGL izgradnja nove fabrike aluminijuma, koju bi povezali u jedan sistem sa Rudnicima boksita, „Livnicom“, „Topionicom“ i „Preradom“, koja je, međutim, prodata u prvom krugu nikšićkom „Unipromu“.

    Ipak, odbijena je ponuda Uniproma“da kupi imovinu KAP za 28 miliona.

    Na poslednjoj sednici Vlada je preporučila glavnom gradu da donese odluku o proglašenju biznis zone na prostoru Kombinata aluminijuma, Prerade i Kovačnice koja će biti otvorena za ulaganja. U gradskoj opoziciji su, međutim, sumnjičavi i veruju da iza toga „ima nešto“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE