Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jadranska nafta od Hrvatske pravi `malu Norvešku`

    Postoji značajan potencijal još neotkrivenih zaliha nafte i gasa duž cele hrvatske strane Jadrana, tvrdi ministar privrede Ivan Vrdoljak, povodom priprema prvog tendera za dodelu koncesija za eksploataciju "jadranskog" gasa i nafte.

    Ministar privrede posetio je istraživački brod SEABIRD Northern explorer koji je upravo završio petomesečno 2D snimanje morskog dna duž profila od 15.000 kilometara u Hrvatskoj. Norveška firma Spectrum od septembra sprovodi projekat prikupljanja seizmičkih podataka 2D tehnikom u Jadranu.

    Utvrđeno je, kako je rečeno, postojanje nalazišta nafte i gasa, što je izazvalo veliko zanimanje dvadesetak velikih svetskih naftnih kompanija, a neke su već kupile dokumentaciju o seizmičkim snimanjima.

    Prema rečima Vrdoljaka, tačne količine biće definisane kroz dalju analizu podataka i istraživanja, a javni konkurs za dodelu koncesija za Jadran raspisaće se u drugom kvartalu.

    Pre toga će se definisati blokovi koji će se ponuditi kompanijama zainteresovanim za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa. Takođe će biti objavljena i visina naknada koncesija i pripremiće se tenderska natječajna dokumentacija i kriterijumi odabira.

    Hrvatska će biti jedna od retkih evropskih zemalja sa daleko više gasa i nafte nego što joj treba i može biti u poziciji "male Norveške". Ovo je "početak pretvaranja Hrvatske u energetsko čvorište i energetsku silu u najmanju ruku regije, ako ne Evrope“, tvrdi Vrdoljak.

    Ne želeći da precizira koliki bi mogli da budu profiti Hrvatske od nalazišta u Jadranu, Vrdoljak je naglasio da je sigurno reč o projektu koji će osigurati najjeftiniji mogući gas za hrvatske građane i industriju.

    Predsednik uprave Spectruma Rune Eng je izjavio kako prvi rezultati seizmičkih istraživanja 2D tehnikom pokazuju "veliki potencijal nafte i gasa u podzemlju hrvatskog dela Jadrana".

    Međutim, još je rano govoriti o kojoj se količini radi, jer ovo su preliminarna istraživanja na osnovu kojih će se napraviti baza podataka za zainteresovane kompanije, kazao je Eng, ističući da je hrvatski deo Jadrana vrlo atraktivan za "naftaše" jer je more relativno plitko, pa bi i bušotine bile puno jeftinije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE