Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gabriel: Zelena energija guši nemačku industriju

    Pomeranje nemačke energetike ka obnovljivim izvorima već je doveo tamošnju ekonomiju na samu granicu onoga što sebi može da dozvoli, rekao je nemački ministar privrede i energetike Sigmar Gabriel.

    Podrška zelenoj energiji, prema njemu, mora da prođe suštinske reforme, da bi se sprečilo gušenje industrijske proizvodnje.

    "Dostigli smo granice onoga što možemo da očekujemo od naše ekonomije", rekao je ministar predstavnicima grane energetike na konferenciji lista Handelsblat.

    "Transformacija energije ima potencijal za to da bude ekonomski uspešna, ali može i da dovede do dramatičnog pada industrijalizacije naše zemlje", dodao je ministar.

    On će ove nedelje predložiti vladi reformu podsticaja za obnovljive izvore energije.

    Udeo obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u Nemačkoj je prošle godine povećan na rekordnih 23,4 odsto, pokazali su podaci Udruženja energetike i vodoprivrede.

    Najznačajniji izvor energije je i dalje ugalj, ali opada značaj nuklearne energije, što je u skladu sa planom Berlina da postepeno odustane od nuklearnih elektrana.

    Rekordnu visinu prošle godine je dostigla i podrška zelenoj energiji. Prema podacima koje su posle Nove godine objavili nemački distributeri struje, domaćinstva i mala preduzeća u toj zemlji su za podršku obnovljivih izvora platila 21,8 milijardi evra. To je najviše u istoriji. Četvoročlano domaćinstvo je za podršku zelenoj energiji prošle godine izdvojilo 220 evra.

    Izuzetak od plaćanja ekološke takse uz cenu struje, ima oko 2.000 korisnika u Nemačkoj, posebno u granama sa intenzivnim zahtevima za energijom. Evropska unija je prošle godine započela obimnu reviziju tih izuzetaka.

    Gabriel je rekao da će se, ako bude trebalo, boriti za interese nemačke industrije protiv EU.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE