Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Papa smenio četiri `finansijska` kardinala

    Papa Francis smenio je četiri kardinala nadzornog tela skandalima uzdrmane Vatikanske banke, što predstavlja i Papin raskid sa svešteničkim finansijskim establišmentom njegovog prethodnika.

    Papa Franjo je ranije obećao da će reformisati ili zatvoriti finansijsku instituciju, čiji je službeni naziv Institut za verske poslove (IOR), a koja je često bila izvor neprilika za Svetu Stolicu.

    Četiri kardinala su smenjena nakon samo 11 meseci njihovih petogodišnjih mandata poverenika, koji su počeli za vreme bivšeg Pape Benedicta koji se papinskog položaja odrekao u februaru prošle godine.

    Savet kardinala nadzire rad banke i odobrava strategije i predstavlja vezu između Pape i nadzornog odbora koji čine petorica laika iz celog sveta, prenose agencije.

    Banka je prošla velike promene od dolaska njenog novog predsednika prošlog februara, Nemca Ernsta Von Freyberga. Njegov tim je zatvorio mnoge račune i angažovrao spoljnu kompaniju, Promotory Financial Group, da pomogne u ispunjavanju međunarodnih standarda transparentnosti u cilju sprečavanja pranja novca.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE